Szóval nekem ez a kedvenc komfort kajám. Azt gondolom, hogy már ezerszer leírtam a receptjét, de egyrészt már panaszkodtatok, hogy az nem elég pontos, másrészt mindig újra megkérdi valaki, hogy hogyan is készül. Az a jó benne egyébként, hogy minden maradék zöldséget bele lehet rakni, amit otthon találsz, lehet hússal, hús nélkül, nagyon ízes és rendkívül finom. Engem egy spanyol fiú, Miguel tanított meg rá, és ő úgy főzte, hogy semmi nincs kőbe vésve, pont, ahogy én szeretek a konyhában kommandózni.
Írnék hozzávalókat, de én mindig mást teszek bele, amit megkívánok.
Mondjuk alapesetben:
csirkemell (kb. 35 dkg)
egy közepes bébicukkini
2 pritaminpaprika (lehetőleg más színűek)
1 édesburgonya, vagy 25 dkg sütőtök
1 közepes hagyma
3 gerezd fokhagyma
egy ujjnyi friss, reszelt gyömbér (vagy por)
curry paszta vagy curry fűszerkeverék (pl ez)
1 konzerv ananász vagy egy egész mangó apróra vágva
koriander a tálaláshoz
Kb. bármelyik zöldség elhagyható, vagy használható kevesebb, és mehet helyette, vagy mellé csicseriborsó, paradicsom, vöröslencse, spenót (ez csak a legvégén), vagy ami nekem most nem jut eszembe, de ti megkívánjátok. Hús nélkül is tök jó.
Mellé rizs, kuszkusz vagy rizstészta (nekem az utóbbi a kedvencem), de ezek nélkül is teljesen kielégítő.
Így készül:
- Wokban pici olajon (kókuszzsíron) üvegesre párolok egy fej hagymát és egy-két gerezd apróra vágott fokhagymát.
- Rádobom az apróra vágott csirkemellet, megsózom, adok hozzá gyömbért (én frissen szoktam reszelni). Pirítom úgy 5 percig.
- Hozzáadom a curry pasztát vagy curry fűszerkeveréket (kb 2 evőkanálnyit). Vigyázat, a curry pasztából több fajta van, lehet nagyon csípős. Én a curry port jobban kedvelem (pl EZt).
- Rádobom (és megsózom) a feldarabolt zöldségeket (a spanyol fiú csak cukkinit és pritaminpaprikát rakott bele, én színesebben szeretem). Kezdem azokkal, amiknek több idő kell (édesburgonya, sütőtök), majd kb 5 perc múlva, mikor majdnem jók, mehet a cukkini, paprika, csicseriborsó, ananász - ezeket én roppanósan szeretem, szóval szinte csak összeforralom a kókusztejjel).
- A zöldségekkel párolom az egészet mondjuk 5 percig, ekkor ráöntöm a kókusztejet (egy 4 dl-es konzervet), van, hogy kettőt). Összefőzöm pár percig. Aki szereti, tehet hozzá chilit (bármilyen formában).
- És ekkor kell kóstolgatni. Általában kell sózni, szoktam ilyenkor még adni hozzá curry-t, ha nem elég intenzív az íz, és még adok hozzá fokhagymát. Van, aki szerint egy kis barna cukor még jobban kihozza az ízeket, de azért a kókusztej meg az ananász miatt elég édes az egész.
- Ha minden megfelelő puhaságú,és megvan ez az intenzív, édeskés, nagyon fűszeres íz, akkor kész.
Tulajdonképpen a kókusztej, a fokhagyma és a curry fix, nálam minden egyéb hozzávaló hangulat- és elérhetőségfüggő. Ez egy nagyon kreatív étel, bátran kísérletezzünk, szerintem nem lehet elrontani. Ha minden elő van készítve, körülbelül 15 perc elkészíteni, ne főzzük túl/szét. Lehet bele tenni kardamomot, indiai citromfüvet, vagy bármilyen szimpatikus ázsiai fűszert, úgyis a curry fűszerkeverék és a fokhagyma fog dominálni.
Esetleg ha van rá igény, tartok curry-főző workshopot:).
A cicas szalveta honnan van?
VálaszTörlésFlying tiger
TörlésA pritaminpaprikabol van mas szinu is, mint piros? Vagy kaliforniai paprikara gondolsz? Bar, ha azt irod, barmi mehet bele, akkor gondolom, mindegy is. :))
VálaszTörlésDe most olvasom, h tenyleg van tobb szinben. Mit meg nem tud 32 ev utan az ember. :D
VálaszTörlésNem tudtam, h a pritamin meg a kaliforniai paprika nem ugyanaz.
TörlésNem, a pritamin lapos, nyomott formájú, a kaliforniai sokkal magasabb, "kockább". Plusz a pritamin magyar fajta, a kaliforniai importból jön. Én mondjuk ugyanúgy szeretem mindkettőt.
Törléshttps://www.agrarszektor.hu/kiskertblogger/kisokos-a-paprikafajtak-kivalasztasahoz.7647.html
Őket ismered? https://www.youtube.com/channel/UCr1PC384fLPw5PxyXecQDTw
VálaszTörlésAz ananasz levet is belerakod vagy csak a darabokat?
VálaszTörlésNagyon hálásan köszönöm :) ❤
VálaszTörlés😉😘
TörlésUristen, reggel 7.22 van, most aztan egesz nap erröl fogok almodozni.
VálaszTörlésJujj, ezt biztosan kipróbálom a héten! ;)
VálaszTörlésMegföztem. Eszméletlenul jó!
VálaszTörlésNahát, ez a kedvenc kajám évek óta! De te most uj ötleteket adtál, hogy hogyan lehetne még variálni :)
VálaszTörlésNahát, ez a kedvenc kajám évek óta! De te most uj ötleteket adtál, hogy hogyan lehetne még variálni :)
VálaszTörlés3 és fél év után holnap kezdek újra dolgozni, amit ezzel a kajával "ünnepelek" meg, épp most dobozoltam be, isteni :) Köszi, egy zugolvasód
VálaszTörlésMegtiszteltetés:) örülök! 😘😉
TörlésÉs drukk a holnaphoz!
Törlés