2017. november 5., vasárnap

Almás cobbler

Nagyon sok szívmelengető visszajelzést szoktam kapni a receptekre, amiket felrakok ide a blogra, meg az instagramon is látom a műveket sokszor. Az ultimate kedvenc a gyümölcsös lepényem, róla sokan írtátok, hogy családi kedvenc lett, és most a kókusztejes currynek is nagy sikere van. Ilyenkor úgy érzem magam, mint valami menő gasztroblogger, pedig hát hahaha :). Na mindegy, azért én örülök, ha bárkit inspirálok arra, hogy főzzön vagy süssön otthon valami finomat. Úgyhogy megosztom veletek a mai sütimet is, hátha. Onnan indult, hogy anyáékhoz voltam hivatalos ebédre, és megkérdeztem, mivel járulhatnék hozzá az ebéd fényéhez. Anyu meg mondta, hogy vagy küldjem el aput sütiért, vagy süssek valamit. Hát sütöttem, úgy, hogy néhány szomorkás almán kívül nem sok minden volt itthon. 


Hozzátartozik a történethez, hogy vettem gluténmentes lisztkeveréket (ami rizs-, kukorica- és kölesliszt keveréke) a lidl-ben tegnap, és ki akartam próbálni EZ alapján a recept alapján. De aztán kiderült, hogy ez a liszt szárazabb, mint a finomliszt, de nekem van ám cukrász barátnőm, aki azonnal kisegített a tanáccsal: használjak több vajat. 

Hozzávalók: 

A töltelékhez: 
1 kg alma
fél citrom leve
5 dkg vaj
juharszirup, méz vagy cukor

A morzsás tésztához:
175 g liszt 
175 g vaj
100 g (barna) cukor
csipet só

Én körülbelül ezeket az arányokat használtam. Ha finomlisztet használtok, valószínűleg elég kevesebb vaj is (kb 110 g). 

Elkészítés: 
  • A nagy lyukú reszelőn lereszelt, hideg vajat géppel összekevertem a liszttel, a cukorral és a sóval. Nem fog összeállni, kissé nedves, laza morzsát kapunk. ha túl száraz, mehet bele még vaj. 
  • A megtisztított, kockákra vágott almákat fedő alatt összefőztem a citromlével, vajjal és a juharsziruppal (ez persze helyettesíthető mézzel vagy cukorral) úgy 3 perc alatt. 
  • Egy üveg piteformába belehalmoztam az almát, majd rákanalaztam a morzsát. kissé lenyomkodtam, majd 40 percig sütöttem 160 fokon. Voilá, a szuperegyszerű,  isteni finom, aranyszínű, vajas, gyümölcsös, langyos, édes cucc. 

Mondjuk én azt hittem, ez crumble, morzsasüti, de Phoebe mondta, hogy ez egy cobbler, és mikor kérdeztem, hogy mi az a cobbler, mondta, hogy hát ez, amit sütöttél. Na tessék. 

5 megjegyzés:

  1. Ilyesmit én is sokat sütöttem két éve ősszel és hát awwwww, mondjuk azt gondoltam, hogy morzsasütit sütök. :D Ma is tanultam valamit. Ezt a receptet ki fogom próbálni.

    VálaszTörlés
  2. Egyre megy Ilonka, nézd csak:
    http://www.mindmegette.hu/fahejas-cobbler.recept/

    Szép a sütid, csókok! Phoebs

    VálaszTörlés
  3. A Lidl-ben arulnak ilyen csudi lisztkevereket?:o Szuper info, meg persze a recept is ismet ;)

    VálaszTörlés
  4. Ilyet szoktam sütni, de nem főzöm meg az almát előre. Szerinted nagy különbséget jelent?

    VálaszTörlés