2018. április 13., péntek

blurred lines

Úgy volt, hogy a másik karomat kedden műtik meg. Be is jelentettem a suliban, hogy két napig nem jövök, odamentem 11-re, amikorra kellett, csak hogy megtudjam az asszisztensnőtől, hogy a doktor bácsi lebetegedett, és elmarad a műtét. Ledöbbent arcomra elnézést kért, és mondta, hogy telefonáljak oda a jövő héten, kérjek újabb időpontot. Ez mondjuk azért szívás, mert nem mentem dolgozni aznap, és bár utána berohantam, és megtartottam a maradék óráimat, 5 órámat helyettesítették, nem tudtam táppénzre menni. Nem is tudom, mi lesz, mert nálunk nincsen ugye szabi, vagy beteg vagy, vagy dolgozol. Nyilván nem a doki hibája, hiszen bárki lehet beteg, és nem volt megadva a telefonszámom, de akkor is szívás. Plusz nagy kérdés, hogy megint mikorra kaphatok időpontot.

Meg kellett állapítanom, hogy ha nem vállalok plusz órákat, nem jövök ki a sulis fizumból, mindig hozzá kell nyúlni a tartalékaimhoz. Nagyon vagány és pihentető hazamenni 2 körül és edzésre menni, a kutyát meg a kiscsajokat sétáltatni meg csavarogni, de persze én ahhoz a bevételhez vagyok szokva, ami akkor van, amikor vannak magándiákok vagy/és délutáni tanfolyam, és hát úgy tűnik, költeni is úgy költök még mindig. Úgyhogy mikor felhívott a főnököm a másik suliból, hogy kellene tanfolyamot tartani csütörtökönként, akkor kértem egy kicsit több pénzt, mit amennyit eredetileg ajánlott, és mivel rábólintott, elvállaltam. Amúgy egy tök laza dolog, egy szakképzésnek egy olyan tanegysége tömbösítve, angolul, amiből nincs vizsga, csak le kell tudni, meg kell belőle valami görbülő jegyet szerezni, szóval nincs különösebb tétje. És én állíthatom össze az anyagot, szóval hálás feladat egy csomó pénzért. Persze cserébe csütörtökönként lemerítem az elemeket, de valamit valamiért. 

Májustól pedig a suliban is feleannyi órám lesz, lehet, hogy megint fogok vállalni magánórákat is (most is van néhány, de csak jelképes mennyiség), leginkább skype-on - mondjuk kedvem nincs hozzá túl nagy, de ez van, cserébe annyi szuper programot, szép ruhát, parfümöt, utazást, vacsit jelent ez nekem, hogy utólag mindig úgy érzem, hogy megéri, mert amúgy ezekre a sima pedagógus fizumból nem lenne keretem.

Ez meg a kedvenc graffitim Párizsból:

8 megjegyzés:

  1. Milyen érdekes lehet skype-on órát tartani (meg tanulni), nem hiányzik hogy nem tudsz ránézni a tanítvány füzetére?
    Habár most, hogy így belegondolok csoportos órán sem tudsz...

    Anno mikor érettségiztem (ez 1992-ben volt) azért nem mentem angol tanárnak (vagyis azzal beszéltek le a szüleim) hogy 10-15 év múlva a gyerekek már 3 évesen perfekt fognak beszélni angolul és nem lesz semmi értelme a nyelvtanításnak.
    Ehhez képest...
    Nem is értem, most amikor annyiféle tartalom meg film meg könyv elérhető angolul ami a mi időnkben nem létezett, hogyhogy a gyerekek nem tanulnak meg jóval hamarabb magasabb szinten.
    Vagy te látsz olyan tendenciát hogy mondjuk 15 éve más (idősebb) korosztálynak kellett olyasmit tanítani amit most sokkal fiatalabbnak. Mondjuk 15 éve valakit egyetem alatt készítettél fel egy nyelvvizsgára most meg 10 évesen?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Skype-os órát én csak olyannal vállalok, aki magasabb szinten van, és főleg beszélgetős órákat szeretne, de amúgy elektronikusan szoktak jegyzetelni is, és ugye azt pont láthatom.

      Nagyon egyéni, hogy ki/mikor/hogyan tanul meg angolul, persze, sokkal több lehetőségük van ma, mint mondjuk a mi időnkben, de én is nyolcadikos koromban középfokúztam, pedig az jó rég volt.

      Törlés
    2. én nagyüzemben tartok skypy-os órákat (mármint mindig minimum a tanítványaim fele online) és felnőtteknél szerintem lehet kezdővel is haladni, bár tény, hogy most, hogy volt kezdőm, megint előkerült a whiteboard és én azon is írogattam, mert nem ment minden elsőre, mert egyik-másik szerkezetet úgy látott, mintha conspiracy lenne :D

      Gyereket, tinit viszont nem vállalok így, ők mindig elkalandoznak, meg nem mindig érzik, hogy na, akkor ez egy óra és nem valami haverral facetime :P

      Mondjuk nekem is több a beszélgetős, mint a frissen újat tanulós tanítvány, ha így belegondolok, nulláról kezdős eddig kettő volt csak skype-on. Viszont van übercuki tanítvány, aki óra után kinyomtatja, amit az ablakba írunk és időnként lefotózza, hogy hogy színezte ki :D

      Meg kezdők mindig kézzel írják a házit és fotózzák le nekem. annyira kis cukik :)

      Törlés
  2. Egy tavoli rokonom husvetkor arrol aradozott hogy az elmult evekben milyen jo dolga lett, megduplazodott a fizetese hala draga vezerunknek. Tokre erdekelne amugy hogy te hogy latod ezeket a valtozasokat (tanari szemmel), habar ez mar hardcore politika. Szerintem azert van rokonomeknak olyan jo dolguk mert a ferje Ausztriaban dolgozik, nem hiszem el h a tanari fizetesek megduplazodtak...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egy bizonyos időszakhoz képest bizony megduplázódtak a tanári fizetések és már Orbán alatt - ez persze nem azt jelenti, hogy sok pénzt keres egy tanár;) (na meg erre alapozni politikai hitvallást, hát hümm, kicsit rövidlátónak tűnik)

      Törlés
    2. Nem duplázódtak meg:). 2013 előtt (én akkor kezdtem a közoktatásban dolgozni) valóban volt egy komolyabb emelés. Az első fizum akkor, teljesen kezdő tanárként (ez már az emelések után) 112 000 forint volt, gondolhatjuk, előtte mennyit kereshetett egy kezdő pedagógus (netto 80-90 közt). Most azért már sokkal jobb, mert eltelt 5 év, átkerültem a köv. besorolásba, volt még vmennyi emelés stb, de most is nagyon alacsony, főleg, ha a más szakmákban, multiknál, stb helyeken dolgozó barátnőim bevételét nézem. Én mondjuk ki tudom egészíteni, kb a duplájára is, ha akarom, de akkor is, szerintem szomorú, hogy egy tanár ennyit keres, és kb még egy állást kell vállani ahhoz, hogy aránylag jól kijöjj. Én nem panaszkodom, mert én is csinálhatnék mást, de nekem bejön ez a nagyfokú szabadság, szeretem a munkám és büszke vagyok rá, plusz ugye a fizetett nyári szünet... De örülnék, ha nem kellene még pluszban dolgoznom mellette.

      Törlés
  3. Ilonka,ezt el kell meselnem:)
    Talan emlekszel,en olvasom a blogodat az elejetol,irtam,hogy tetszik.
    Lenyeg:miota olvaslak,ma voltam szerintem eloszor vasarolgatni.
    Eleg gyors vagyok:igen,nem,talan,de mar van 1 vadiuj kategoriam is:na,ez molnarilonkas :)
    Csak ennyi!
    Udv 2016.oktoberebol
    E.

    VálaszTörlés