2018. augusztus 12., vasárnap

airbnb

Portugáliában airbnb-ztünk, én foglaltam a szállásokat, Barni mondta, hogy neki mindegy, legyen, amit szeretnék, én meg élvezem, hogy csorgathatom a nyálam a csodálatosnál csodálatosabb szállásokra - ha időben foglalsz, akkor szuperjókat lehet találni egész oké áron. Persze, Lisszabon belvárosában csúcsidőben egy kurvajó lakás nem olcsó, átlagban 20-25 ezer forint (fejenként ugye 10) volt egy éjszaka azokon a helyeken, ahol laktunk, de szállodában lakni sem lenne olcsóbb. Meg hát tavaly nyáron a siófoki retro szállodában, ami egy horrorfilm díszletének is elment volna, és ahol minden tele volt 10 dekás szőrös lábú pókokkal, és az ellenségemnek sem kívánnám, hogy ott aludjon, fejenként 5 ezret fizettünk, szóval hagyjuk is. Végül sikerült egy olyan szállást találni az első néhány napra, hogy én konkrétan olyan lakást szeretnék magamnak fixen, gyönyörű volt. 

Kezdődött azzal, hogy taxival mentünk be a városba a reptérről, és a taxis úgy vezetett, mint Samy Nacery a Taxiban, csak lapultunk összebújva hátul és nem lehetett letörölni a vigyort a képünkről. megérkeztünk, az utca nagyon meredek, és kb olyan széles volt, hogy az autó épphogy elfért. Felmentünk a másodikra a csigalépcsőn, várt a csaj, akitől béreltük a lakást, ellátott mindenféle jó tanáccsal, mi meg alig vártuk, hogy elhúzzon, és kettesben maradhassunk abban a gyönyörű, szellős, fényes, meseszépen berendezett lakásban, ahol akkora ágyunk volt, hogy akkorában szerintem nem is aludtam még, és ha kiálltam az erkélyre, akkor a színes épületeket láttam, papagájokat a szemben lévő erkélyen, a szomszédok száradó ruháit, az utca végén pedig a tengert - elképesztően hangulatos volt, és mindez a belvárosban, mégis csendes utcában. Jó lenne mindig ott megszállni, ha Lisszabonban járunk. 

A Siófok-népszerűségű tengerparton (Portimao) egy maradék szállást találtunk csak, ami jónak tűnt, de kiderült, hogy csak 2 db egyszemélyes ágy van. Barni mondjuk nem akadt fenn ezen, pillanatok alatt átrendezte a szobát, szerintem sokkal jobbra, mint ahogy eredetileg volt, úgy is hagytuk a végén. Összetolta az ágyakat is, és így egész oké lett, csak húzódott köztük egy elég komoly dombság, és ahogy összebújva aludtunk, reggelre annyira nyomta az oldalam, hogy azt gondoltam, tele lesz a csípőm kék és zöld foltokkal. Az utolsó lisszaboni lakásról elég annyit tudni, hogy a hálóban egy óriási pálmafás-tengerpartos poszter volt az ágy mögött az egész falon, pont, mint a 80-as években a keresztanyámék panellakásában a nappaliban. Mondjuk az a szállás is elképesztően jó helyen volt, tiszta, tágas.

Szóval óriási airbnb-rajongó vagyok, teljesen más így nyaralni, hogy beköltözöl egy helyes kis lakásba valahol a város közepén, egy kicsit úgy élsz, mint a helyiek. Mondjuk ügyesen kell választani, mert sajnos egy csomószor nem a tulajok, hanem ingatlancégek állnak a lakások mögött, de eddig egsz jól láttam a csilivili képek meg a kommentek mögé. 

Ezen felbuzdulva néztem szállásokat szeptemberre Krakkóba, és 7-10 ezer forintért  éjszakánként csodás kis lakásokat lehet találni. 

18 megjegyzés:

  1. Ezt a fotót megnézve rögtön oda szeretnék költözni. De persze aztán eszembe jut, hogy mit dolgoznék, hogy biztos iszonyat meleg van, stb.

    Ami szállásokat illeti, én már kissé öregnek érzem magam minden modern dologhoz így az airbnb-hez is. Nekem az jutna eszembe, hogy vajon ki van-e mosva az ágynemű rendesen? Mert takarítani hotelekben sem takarítanak (az én mércém szerint) de mégis azt gondolom az ágyneműket meg a törölközőket berakják egy magasabb hőfokú mosásra, bár ki tudja?

    Meg még az jutott eszembe (másik oldalról) hogy ha nekem lenne egy lakásom amit így kiadnék nyaralóknak vajon nem tennék nagyon tönkre? Pl olyan nyaralók akik a belváros utcáit is összehányják éjjelente?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. szerintem pl a tisztasági szint sokkal magasabb az airbnb-kben, mint a szállodákban, érted, ők a visszajelzésekből élnek, ha lehúzzák őket az emberek nem mennek oda. Ilyen szempontból nagyon jók a tapasztalataim. Nyilván nem a legolcsóbbakba megy az ember, meg el kell olvasni az értékeléseket. Én valószínűleg nem adnám ki a lakásom, ahol élek, de mi pl full rendet rakunk mindig, mielőtt eljövünk, Barni el is mosogat mindig). Szerintem sokan vannak úgy vele, h megtiszteltetésnek érzed, h a másik beenged a lakásába. Én családdal főleg airbnb-znék, szerintem bátran próbáljátok ki!

      Törlés
    2. Kisgyerekkel 2x voltunk szállodában (kifejezettem drága helyen, Crown plaza, 150euro/éjszaka) egyik helyen koszos volt a kád, a másik helyen meg el volt dugulva, a szállodai tollal végül elképesztő mennyiségű hajat szedtem ki belőle. Most vagy pocahontas kopaszra borotválta a fejét előző este vagy kb soha nem takarítottak ki. Ilyet airbnb lakásokban soha nem találtam. És igaza van Ilonkának, nem mindegy, hogy egy befektető alkalmazottja v egy kedves helyi áll a másik oldalon, aki tudja hová érdemes belüli v melyik a legjobb pék a környéken.

      Törlés
  2. Krakkóban mi itt laktunk:

    ventusrosa.pl

    Gyakorlatilag belváros (3 perc séta a főtér), egy régi lakóházbol alakítottak ki, lehet kérni reggelit, de lehet nem kérni is - sokféle volt és finom)

    VálaszTörlés
  3. FElla! Mi családostul is szívesen megyünk airbnb be, Bécsben szuper belvárosi lakásunk volt, 90+ nm, tiszta, stb - az értékeléseket kell elolvasni

    VálaszTörlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  5. Egyre inkább kedvet kapok. Nyilván én is pipecre kitakartanám a lakásom ha kiadnám, remélhetőleg az emberek nagy része így gondolkodik.

    VálaszTörlés
  6. Kérhetek linket a jó helyekről? :) Mindig jól jön... :)
    Mi gyerekkel voltunk inkább lakásban, mert ár-érték arányban megérte: tudott aludni a hálószobában, míg mi a nappaliban filmeztünk, ill. meg tudtunk csinálni alap kajákat (reggeli mindig, vacsi néha) a konyhában. Tisztasaggal nem volt gondunk, inkább pl olyan tényezők lutri, hogy hideg kőpadlót kifogtunk, ami a mászó gyerekkel (meg amúgy is) kellemetlen volt.

    VálaszTörlés
  7. Hú, én is nagy airbnb és magánszállás rajongó vagyok, mi csak így utazunk, most már a két picivel együtt. Eddig minden szállásadó tök készségesen válaszolt a hülye kérdéseimre (sötétítő, kiságy, kiskád, etetőszék....kérdeztem én már mindenről :D), és nem is csalódtunk :)
    Milonka, nagyon hangulatos a kép, remélem egyszer mi is eljutunk Portugáliába :)
    Martine: a bécsi szálláshoz tudsz linket küldeni? Nagyon mennénk ősszel ;)

    VálaszTörlés
  8. Én Barcelonában voltam először airbnb-ben, azóta vagyok rajongó.
    Később Amerikában is ezt választottuk, ahol kb megfizethetetlen a szálloda bizonyos helyeken, gyerekkel meg direkt. Sokkal jobb egy tágas lakás, mint egy 20 nm-es szállodai szoba még megfejelve egy gyerekággyal ;).

    VálaszTörlés
  9. Én is legtöbbször airbnb-t használok, és pont ahogy írod, az értékelések miatt nagyon megbízhatóak.

    Tipp Krakkóra: küldj meghívót airbnb-n annak, akivel utazni fogsz Krakkóba; ha a te meghívóddal foglal szállást ugyanúgy airbnbn, akkor ő is kap csomó kedvezményt, neked meg a következő szálláson 4500 Ft-tal kevesebbet kell fizetni. Ha tudtál róla, akkor bocsi, de gondoltam inkább leírom :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. igen, használtam ezt a lehetőséget már korábban is, tök jó cucc!:)

      Törlés
  10. Én airbnb-n keresztül adok ki balatoni apartmant és imádom. Nem tudom, hogy csak szerencse e de eddig csak cuki vendégeim voltak. Az airbnb-s vendégek mindig nagyon rendesek. Sokszor túlzásba is viszik a takarítást. :-) Mert ugye én attól függetlenül is mindig teljes nagytakarítást végzek. Itt én is mint szállásadó véleményezhetem őket nem csak ők a szállást. Szerintem ez így korrekt. Nem kell pénzezni mert mindent az airbnb utal. Kedvező az adózása, így ha valaki teljesen hivatalosan szeretné csinálni akkor se veszteséges. Szóval a másik oldalról is csak jót tudok írni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. hozzád kellett volna mennünk tavaly magdolna és a coro tábor helyett :))

      Törlés
  11. Utazokent szeretem az arbnb-t. Olyan emberkent, akinek az elmult par evben alberletben kellett elnie, viszont elkeserit. Nagyon sajnalom azt a rengeteg mai fiatalt - a csaladokrol mar nem is beszelve -, akinek iszonyatos mennyisegu penzuk megy el alberletre az arbnb miatt megugrott araktol. :( Olyan jo lenne, ha kovetkezo evekben szuletne erre valami jo megoldas.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. teljesen igazad van. lisszabonban is ezzel szívnak, és hát Budapesten is elképesztőek az albi árak.

      Törlés
  12. Mi is mindig így szállunk meg, és csak pozitív tapasztalatunk volt eddig. A legtöbb lakás persze direkt erre a célra van fenntartva, nem él ott a tulaj, de még így is sokkal hangulatosabb, mint egy hotel. Szeptemberben megyünk Portugáliába, és mivel úgyis autót bérelünk, direkt eldugott kis kecókat nézünk, nagyon cukik vannak. Tavaly Alicante mellett is egy hegyi villa egyik részében laktunk, csodaszép kerttel, kilátással, teljes nyugiban, csendben.

    VálaszTörlés