2023. március 28., kedd

ovi

Én magam már szörnyen unom ezt az ovi témát, valahogy mindenkivel erről kell beszélgetnem és kicsit megcsömörlöttem, de mivel itt is kérdeztetek róla, gyorsan elmesélem. 

Abban már biztos vagyok, hogy Dani nem lesz waldorfos. Több szempontból is így látom jónak, például hogy nem akarom, hogy már az oviért is fizetnünk kelljen egy csomót, főleg úgy, hogy iszonyúan drága lett az élet amúgy is. Ő egy kiegyensúlyozott, szuperjól beszélő, stabil kisgyerek, szerintem jól fogja magát érezni az állami oviban. A waldorfba szeptembertől is csak 4 napot járhatna, és csak délután 1-ig, és úgy én nem igazán tudok dolgozni. De a fő ok az az, hogy szeretném, hogy ha hülyeséget csinál, vagy olyasmit, ami veszélyezteti a saját vagy mások egészségét, vagy csak zavar másokat, akkor rászólnának és letiltanák. Többször láttunk olyan szitut, ahol ez nem történt meg, és értetlenkedve néztem körbe, hogy tényleg én vagyok-e a hülye, és igen, itt a szabad játék tényleg azt jelenti, hogy a gyerekek (szinte) azt csinálnak, amit akarnak, anélkül, hogy ebbe az óvónő vagy a (jelen lévő) szülők beleavatkoznának. Elfogadom, hogy van ilyen, de nekem ez így nem volt jó. 

Na de nem is baj, mert kiderült, hogy a helyi állami oviba, aminek egyébként jó híre van,  akár most is felvennék őt. Úgy volt, hogy lesz egy próbanapunk, amikor megnézzük az ovit, meg az ovi is minket, de aztán Dani volt beteg, majd én, úgyhogy végül a nyílt napokra mentünk el. 

3 nyílt nap volt, és úgy csináltuk végig a 3 napot, mintha igazi ovis lenne. 8-kor már ott voltunk, megnéztünk minden (vegyes korú, ez nekem nagyon tetszik) csoportot, ahova van rá esély, hogy felveszik, ő pedig nyomult, játszott és csinált mindent, amit kellett, mint egy igazi óvodás. Én amúgy nem tudtam, hogy ovisnak lenni ilyen fárasztó, de mindhárom nap karikás szemekkel, néma csöndben bandukolt mellettem hazáig (mi csak délig voltunk, de sokkal korábban kelt, mint szokott), megebédelt, majd ájultan aludt majdnem 3 órát. Egyébként nagyon élvezte, de teljesen kimerült.

Végül lebeszéltek róla, hogy most elkezdjen járni, hiszen a csoportoknak megvan a bejáratott rendszere, rutinja, amit szeptembertől fokozatosan építenek fel, és ő most ebbe csöppenne bele, ráadásul most lesznek a tavaszi kirándulások is, ami valószínűleg neki, főleg nélkülem, sok lenne. Viszont így is kellett találnom két csoportot, ami szimpi, és a jelentkezéskor meg tudom jelölni, hogy örülnék, ha oda járna. Ez az első két nap nem sikerült, vagyis (majdnem) mindenki aranyos volt, de kémiát egyetlen csoportnál éreztem, és oda pont nincs felvétel. Végül az utolsó nap, egy eldugott épületben találtam két olyan vagány csajt, hogy kb szerelmet vallottam nekik, mielőtt eljöttem, meg még egy óvó nénit, aki szintén nagyon szimpi volt, így ezt a két csoportot fogjuk megjelölni. Szeptemberig pedig felfedezzük a környéket, igyekszünk sokat bandázni, megyünk a Balcsira, hetente kétszer pedig beizzítjuk a nagyszülőket. 

Röviden ennyi. Én kicsit csalódott vagyok, mert már teljesen beleéltem magam, hogy mostantól Dani ovis lesz, én pedig elkezdhetek újra tanítani és lesz magamra meg a dolgaimra időm, de persze így is szuper tavaszunk és nyarunk lesz biztosan, és a szeptember is hipp-hopp itt lesz. 

Ami még nehéz nekem, hogy van ez a kis ember, és nem az van, hogy van az ovi, ahova tartozunk, és majd oda jár a kiscsoportba szépen, hanem az én kezemben van a sorsa, hogy kell-e korán kelnie és intézményesednie a jövő héttől, vagy sem. Hogy a modern, szép, tágas épületbe jár-e majd, ahol kb nincsenek fák az udvaron, vagy a kicsi, régi, uncsi, old school épületbe, ahogy viszont mesés, ősfás udvar van. Hogy jó fej lesz-e az óvó nénije, vagy nem annyira. Stb stb... Olyan jó lenne, ha valaki döntene helyettem. 

18 megjegyzés:

  1. És ez az iskolával majd fokozódni fog. :)

    VálaszTörlés
  2. Szerintem nem szabad ennyire aggódni az ovin mert pár év múlva meg a suliválasztáskor teljesen idegbe leszel.
    Ha az egyik oviba jár Dani az is jó lesz, ha a másikba is. Mindkét helyen lesz jó is, rossz is.
    ( zárójelbe jegyzem meg, ki lehet választani a legjobb óvónőket, tanárokat, legszebb szobát, udvart, tantermet...stb ha járni fog oda egy "rossz" gyerek, kb mindent el tud rontani.
    És tényleg pont a gyerektársaságra nem lesz befolyásod. )
    Egyébként meg annyira kis kiegyensúlyozott gyereked van a blog alapján hogy nagyon ügyes ovis lesz.😊

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, és hidd el, ezekkel mind tisztában is vagyok, ezért is mondom, hogy tök jó lenne, ha adott lenne a szitu és járna ahova járnia kell, és kész. De mivel úgy kell jelentkezni, hogy muszáj kiválasztanom a kb 8 csoport közül kettőt, és oda kell beadni a jelentkezést, valami alapján muszáj választanom, ott jönnek be ezek a tényezők. Barninak egyébként traumatikus ovis élményei voltak, rendszeresen verte őt egy fiú, és a kajával terrorizálta az egyik dadus is (szerintem innen jön a problematikus kapcsolata az evéssel), sokáig rémálmai voltak az ovival, szóval tőle is jön a nyomás, hogy amíg lehet, maradjon velünk, és amit lehet, kontrolláljunk. De amúgy pont az egyik óvónő mondta ki, amit köszönök is neki, hogy a gyereknek mindenképp meg kell harcolnia a saját kis harcait, ettől senki nem tudja megvédeni őt.

      Törlés
    2. Persze értelek téged is. Csak abba nem hiszek, hogy lehet jól dönteni most.
      Mert valahogy dönteni kell nyilván de majd úgyis lesz valahogy. Ezt nem lehet előre látni.
      Mi választottunk fiamnak 6 évesen tanítónőt, erre rá egy hónapra elment a suliból. Megkapta azt a tanárt aki a 2. szimpi volt. Hátradőltünk, pezsgő...de jó lesz. Erre augusztusba mondják hogy terhes, nem vállal első osztályt.
      Egy tök ismeretlent kaptunk helyette. Semmit nem tudtunk róla.
      És a világ legjobb tanítónője lett a kisfiamnak.
      Ami férjeddel történt az meg borzalom.
      Nálam is volt hogy anyum bejött az oviba és kiosztotta az óvónőt hogy ha méggyszer megetetik velem a túrós kenyeret akkor rájuk borítja az asztalt.
      😄 (anyumnál higgadtabb embert pedig nem ismerek )
      Talán ma az a könnyebbség hogy válthat az ember ovit, sulit ha mégse jön be.

      Törlés
    3. Válthat, ha olyan kerületben lakik....

      Törlés
    4. Fella.! Nyilván nem mindenki Pesten lakik...
      Én nem hiszem el, hogy ha egyszer döntöttél akkor az örökre szól.
      Persze hogy nagyon jól akar az ember választani de tényleg lehetnek olyan körülmények, hogy mégse az lesz a helyes út. Akkor nyilván nem kell végigmenni rajta.
      Vagy lehet túl vidéki vagyok, de itt simán váltogatják az intézményeket a szülők.
      (45 ezres város )

      Törlés
    5. Persze értem. Inkább saját frusztrációmnak adtam hangot, a mi kerületünkben (sajna igen Budapesten lakunk) annyira sok a gyerek, hogy sem oktatási sem egészségügyi intézményből nincs elég, a szülők pl. sulinál olyan trükköket alkalmaznak, hogy már 1-2 évvel sulikezdés előtt bejelentkeznek más lakcímre, hogy felvegyék a gyereket a jobb(nak ítélt) körzetes suliba, de már állítólag ezt sem engedik az iskolák, mert tudják hogy kamu lakcím változtatás. Arra még őszíntén nem vetemedtünk, hogy utánanézzünk hogy mondjuk 8 kerülettel arrébb van-e jobb (állami) suli ahol van szabad hely és akkor utazhatunk napi 2x1,5 órát a gyerekkel reggel és este, de még ennek is eljöhet az ideje felsőtagozatban. Illetve lehet protekciót szerezni, csak nem tudom hogyan. Az én gyerekem osztályából az eredeti 28 főből már 8-at "kimentettek" nem tudom hogy csinálták. Minket mindenhonnan elzavartak. De most ez rólam szól és már bánom hogy egyáltalán leírtam csak megijedtem, hogy esetleg sértőt kommenteltem, mert nem annak szántam, ezért magyarázkodok (ahelyett hogy dolgoznék...)

      Törlés
    6. Fella köszi hogy leírtad. Én bevallom egy adott buborékba élek ( mint mindenki) és nyilván nekem ilyen tapasztalataim vannak. És valóban nem kell "okoskodnom" mert könnyen mondom hogy váltani kell ha nincs rá lehetőség.
      Viszont vmilyen szinten akkor annyira sok minden a szerencsén múlik.
      Pl a ti sulitokba mi a nem jó? Az egész oktatási rendszer vagy a gyerekanyag, tanárok...?
      Ilonka, szerintem a megérzésre, jóérzésre kell hallgatni ha választasz ovit. 😊
      Emlékszem mikor ovis csoportot kerestünk egyik óvónő azzal kezdte hogy ők rengeteget fognak a környezetvédelemmel foglalkozni.
      A másik csoportba meg azzal kezdték hogy rengeteget lesznek az udvaron és játszanak csak. Rögtön éreztem melyik lesz a mi utunk.😊

      Törlés
    7. Gyerekanyag főleg. Két osztályt indítottak és az A osztalyban vannak a "normalis" gyerekek, a B-ben a maradék "normalis" meg a problémásak. Csakhogy a fele problémás, és eléggé elviszi az osztályt. Első után volt is tanárcsere a kezdeti tanítónő nem vállalta tovább. Én nem tudom hogy mi hogy kerültünk a B-be. Vagyis tudom, nem volt protekciónk, de nem tudtuk, hogy kell. Nem vagyunk őslakosok ebben a kerületben, nem vagyunk benne a pletykaláncban, olyan ez mint egy kis város, összefonódások, nepotizmus és protekció mindenhol. Mi meg tök naivan csak itt "lakunk". Ha elköltöztünk volna a te városodba, lehet ugyanez lenne a helyzet, nem lenne helyi ismeretünk, összeköttetéseink. Fene se gondolta, hogy ez ilyen fontos.

      Törlés
    8. Fella, a kéttannyelvűbe, ahol igazi bilingual osztály működött anyanyelvi tanàrokkal (ott nem tanár voltam, hanem mindenes) úgy válogatták a gyerekeket, hogy fogták a jelentkezők listáját és megnézték, hogy kinek az apukàja mit ígért: iskolaudvar betonozást, fénymásolót, buszt kirándulásra, stb. Nem viccelek, hallottam ahogy mentek végig a listán.

      Törlés
    9. Csak azt nem tudom, hogy mikor kell ezeket megígérni. Mert pl a suli nekünk a Covid idején kezdődött. Nem volt még nyílt nap sem. Beadtuk a jeletkezést, és kaptunk egy levelet hogy a gyereket felvették a B osztályba. De OK értem, jó hogy mondod, akkor ezek szerint kell egy időpontot kérni az igazgatótól (ha ad! - nem könnyebb mint mikor értékesítő voltam és be kellett jutnom egy cég vezetőjéhez) és kb nyíltan felajánlani, hogy mire van szüksége az iskolának?

      Törlés
    10. Be kell jutni valahogy az igazgatóhoz és nyíltan felajánlani vmi értékeset az iskola számára, pofátlanul, nyomulósan, szerintem egyértelmű.

      Törlés
  3. Én is éreztem már úgy hogy bárcsak betáplálhatnék minden rendelkezésre álló adatot egy gépbe, ami meg tudja helyettem hozni a legjobb döntést... Néha még nehezebb is úgy dönteni, ha több jó opció is van... Ha csak egy opció van, akkor legalább nem kell gondolkozni és nem rajtunk múlik :) Amúgy a minap hallottam hogy egy nap akár 35 ezer döntést is meghoz az ember. Persze nem ilyen nagyokat, de akkor is döbbenetes szám.
    Mindenesetre jól hangzik ez az ovi, jobban mint a Waldorf tényleg, és izgalmas lesz ez az új fejezet is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ú, én bírnék egy ilyen döntéshozó gépet:) de akkor mi lesz az érzelmekkel? azt ő pont kihagyná, pedig szerintem (nálam például) sokszor az a legfontosabb tényező. :D

      Törlés
  4. Na most félig megírtam egy kommentet ami valahogy eltűnt, szóval most magam sem tudom, újra próbálkozom. Nagyon megértem, rettentő nehéz. Mi 3 bölcsit és 2 ovit jártunk meg. (Sulira elfogyott a pénzünk, ott ment az államiba). A bölcsinél abból a (fizetős) bölcsiből hoztam el ahol a gyerekeket reggel 9-től 12-ig az etetőszékben tartották 1 darab kirakó társaságában. Az állami oviban az egyébként gyönyörű és hatalmas udvarban sehova nem volt szabad odamenni (semmilyen játékra felszállni) mert a 120 kilós óvónő nem tudott (volna) vigyázni rájuk ezért ült, üvöltözött "nem szabad, ne menj oda, gyere vissza azonnal" és a gyerekek a körülötte lévő 5 méteres körben toporogtak kb. A csportszobában meg (vegyes csoport) verték egymást, míg az óvónő papírokat töltögetett (egyedül volt - pedagógushiány...).
    Ha olyan helyen laktok (úgy tűnik) ahol van választás, mert vannak szabad helyek, élj vele.
    Suliban még gázabb, hogy egyes kerületekben (pl mienk) annyira tele van a létszám, hogy csak erős protekcióval lehet körzeten kívülre kerülni (nekünk nem sikerült).
    Egyébként azzal is egyetértek, saját tapasztalatból, hogy lehet hogy az állami rendszerben hamarabb megtanulja a beilleszkedést, konfliktusok kezelését, stb. Mi kikerültünk a valóban védett burok magánoviból és azzal szembesült a gyerek, hogy ő 6 éves de van aki 9, és igen, elveszi az uzsonnáját, igen ceruzát szúr a szemébe (szerencsére mellé), a kislányok nagyon fifikásan kiközösítenek minden héten valaki mást, stb.... A vegyes ovis csoportban meg előtte ő volt a "bandavezér" mert ő volt a legidősebb. Szóval nem tudom hogy lehet jól csinálni, én ma már úgy látom azt kell tenni mint az USA-ban szokásos hogy oda költözöl ahol jók a körzetes oktatási intézmények.
    De mi ezt nem tudtuk, mikor a 1,5 éves gyerekünkkel beköltöztünk a "naivan budainak gondolt" XXII. kerületbe.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. jaj, szerintem ez az óvodák meg iskolák miatti költözés Budán egy nagyon is létező jelenség, most ide akartam írni hirtelen, hogy borzasztó, de egyáltalán nem, igazából persze tök jó, hogy vannak lehetőségek. mármint ahol én lakom 500 méteren belül szerintem legalább 6-7 ovi van, a szomszédaim is emiatt költöztek ide, aztán mondjuk jól beadták a gyerekeiket az állami körzetesbe, nem is értem. szerintem amúgy próbáljatok meg bejelentkezni valakihez, aki ott lakik ahol a nektek tetsző iskola van, még szegeden is ezt csinálják, mert ha mondjuk nem szegedi a címed, hanem valami távolabbi már falunak számító kertváros, akkor kevesebb az esélyed bekerülni a jó gimnáziumba, mint szegedi címmel.

      Törlés
  5. De jó, hogy írtál erről, sok részét át tudom érezni, bár ugye nálunk az intézményesítés nem opció volt, hanem kényszer, de most viszont, ha Danit felveszik szeptembertől az iskolába, rajtunk múlik, hogy küldjük-e, vagy marad még egy évig bölcsis, ami meg már lehet, hogy pont túl sok... Na mindegy:)
    (Azt is tökre megértem, amit a felvezetőben írsz. Amióta új helyen dolgozom, az a benyomásom, hogy MINDENKIVEL csak a gyerekekről, bölcsiről, oviról stb. lehet beszélgetni. Megőrülök :D)

    VálaszTörlés