2023. október 12., csütörtök

polenta és gombák

Követek egy svéd csajt, aki még a volt férjem munkatársa volt Svájcban. Azért kezdtem követni még nagyon régen (2010ish), mert kiderült, hogy ő is blogger, illetve hogy ő blogger, mert akkor én még nem blogoltam. Találkoztunk is, közel laktak hozzánk és meglátogattam nem sokkal azután, hogy kislánya született. Később elvált a svájci férjétől és visszaköltözött Svédországba, írt egy vegán szakácskönyvet (svédül), most meg valami nagy cégnél dolgozik, sokat utazik, sportol, és az edzője lett a pasija. Már nem blogol, illetve de, csak ilyen foodie vonalon, és nem túl aktív. Na de a lényeg, hogy annyira szeretem, mikor kajákat posztol, nagyon egyszerű de iszonyú guszta dolgokat szoktak enni, közben nyilván vegán. Na és valamelyik nap felrakott egy fotót az ebédjéről: friss, forró, gőzölgő polenta volt és erdei gombák voltak a tetejére halmozva. Én csak csiperke gombához jutottam hozzá, de azt megpároltam hagymán, kicsi paradicsomszószt tettem hozzá, só, és kész. Na meg a polenta, ami ugye kukoricakása, én vízzel, kicsi vajjal és tejjel csinálom, összefőzöm és kész, kb mint a tejbegríz. Ha nagyon ráérek, beteszem kicsi hőálló edénykékbe és meg is pirítom kicsit. Egy hét alatt ma ettem harmadszor, isteni. Ha esetleg 10 perces, szuperegyszerű téli ebédre vágynátok. 




7 megjegyzés:

  1. Juj, ez nagyon jól néz ki! Köszi az ötletet!

    VálaszTörlés
  2. Azt hiszem Erdélyben is polentával eszik a gombát. Vagy lehet, hogy csak a barátaink családja - én meg hozzáképzeltem, hogy Erdélyben csak polentával működik a gombapaprikás.

    VálaszTörlés
  3. Erdélyben puliszkának hívják a polentát, és nagyon sok mindennel eszik (pl. köret bármilyen ragu mellé, túrós puliszka /puliszka+juhtúró rétegek összesütve/, édes tejjel, joghurttal, kefírrel, hidegen lekvárral /szilvalekvár, hitlerszalonna - talán ti nem is ismeritek ezt a kifejezést:-) -, és természetesen gombapaprikással. Hirtelen ennyi jutott eszembe.
    Marinéni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, dehogynem ismerjük (egy 42 éves:-)))

      Törlés
    2. miiii az a hitlerszalonna??🥶

      Törlés
    3. én amúgy a puliszkát is csak régi regényekből és népmesékből ismerem, és csak sejtettem, hogy mi lehet az.

      Törlés
  4. A hitlerszalonna - gyerekkoromban még nem tudtam, hogy így hívják - tömbökben kapható, vágható lekvárféle volt anno, a Wikipédia is ismeri:-). Egy szelet dermedt puliszka, rá egy szelet hitlerszalonna - kb. mint a lekváros kenyér.
    Marinéni

    VálaszTörlés