2024. augusztus 7., szerda

molylepkék, házikók, Lilliomkert

A legnagyobb stresszt az életemben jelenleg a kajás fiókunkba beköltözött molyok jelentik. Pont a horvátországi nyaralásunk előtti este jöttem rá, amikor kihúztam a fiókot és kirepült két picike szürke lepke - pedig nekem a legtöbb dolog üvegtégelyekben van, de persze van otthon liszt, tészta, zsemlemorzsa, teák, kekszek stb, amiket nem szoktam más tégelybe áttenni, hanem hagyom őket a csomagolásukban. Szinte mindent kidobtam, kipakoltam, áttörölgettem, de vettem ilyen ragacsos molycsapdákat, és azóta is ragadnak rájuk lepkék, de nem jövök rá, hogy még miben lehetnek. Teljesen bele vagyok bolondulva a dologba, ha hazaérek, első dolgom, hogy megnézem, van-e új áldozata a ragacsos lapocskáknak - és sajnos gyakran van. Utálom a szitut és nagyon küzdök. 

Ezt a házikót formázó fakanál-tartót még a káptalantóti Liliomkert piacon vettük tavaly nyáron és nagyon szeretem, a konyhánk legszebb dísze és szívesen vennék másikat, más méretben/formában/színben, de nem járunk arra, meg hát gyilkos, élhetetlen tömeg szokott lenni, szóval azért is kerüljük a helyet. Sajnos nem mentettem el, kitől vettük, nektek nincs ötletetek, hogyan tudnám megtalálni őket? 


12 megjegyzés:

  1. Szia! Több mint fél éven át küzdöttem velük. Nagyon kell figyelni, mert nem látszik, amibe belepetéznek és több mint 12-14 hét alatt fejlődnek ki :( a konyhaszekrény zsanérjának a belsejébe petézett bele, pici hálószerű cuccokat kell keresni mindenfele, még a plafon és a fal határán lévő gipszstukkón is volt belőle. Az egyetlen megoldás tényleg mindent, de mindent rendesen záródó műanyag- vagy üvegtégelybe tenni, így ha már van is benne pete, akkor onnan már nem tudnak kijönni és tovább szaporodni... nagyon hosszú időn át ragadtak nálam is a ragacsokba, majd egyre kevesebb lett, végül már csak 2-3 és akkor tűntek el. Kitartást!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Nóri! Még kell szerintem tartanom egy következő szelektálást, próbálkozom. Köszi nagyon!

      Törlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. Szia! Király kerámia néven fenn van a Facebookon Király Nelli, ő készíti ezeket a gyönyörű házikókat is. Nálad a legjobb helyen van az a zöld fakanáltartó, annyira szép a fotódon, hogy a végén nem bírom megállni és veszek egyet:) Ági

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Ági, köszi szépen! Ismerted őket, vagy most nyooztad le? Gyönyörű szerintem is és illik a konyhánkhoz, még egy narancssárgát szeretnék. :)

      Törlés
    2. A káptalantóti piacon csodáltam egyszer a tárgyaikat, de akkor nem vettem semmit, nincs helyem, gondoltam én, de most felülvizsgáltam a döntésem. A nevük viszont megmaradt, szerencsére és a fényképpel eszembe juttattad őket:)

      Törlés
    3. Ugye ő az? https://www.facebook.com/kiralykeramia/

      Törlés
  4. Molyos témára: nálunk az is segített, hogy pl. lisztet, darát stb vásárlás után beteszünk 2-3 napra mélyhűtőbe, akkor állítólag elpusztulnak. Tipp, amiben lehetnek: imádják az olajos magvakat és a fűszer paprikát

    VálaszTörlés
  5. Egyszer minket is elleptek.Mar szinte mindent kidobtunk.Csak a csokira nem gondoltunk....Hát a bontatlanba is betelepedtek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony... Egyszer sikerült bele is ennem olyan csokiba.... Nem kívánom senkinek az élményt.

      Törlés
  6. Nálam egyszer a lezárt fűszeres tasakban rejtőztek el, és törtek uralomra...

    VálaszTörlés
  7. Nálam is többször voltak és igen, volt, hogy a bontatlan csokiban 😶 Mindent át kell nézni...

    VálaszTörlés