2014. május 11., vasárnap

Tarte tatin vasárnapra

Napok óta én "főzök", azaz rakom az asztalra a 10 perc alatt elkészített salikompozíciókat, de tegnap anyu szólt, hogy most már kéri vissza a fakanalat, mert vett harcsát, és vasárnap harcsapaprikást fog főzni nokedlivel és uborkasalátával. Mondtam, hogy hááát... Na jó. Azért, ha már így belejöttem a háziasszonykodásba (de tényleg, mostanában mindig minden ragyog, és mindenütt rend van), meg az eső is esik, szerettem volna kreatívkodni valamit, meg a sütőtől bemelegedett, sütiillatú konyha gondolata is nagyon vonzott, ezért sütöttem tarte tatint, azaz francia almáslepényt, egy olyan receptből, amit már sokszor megsütöttem, és nagyon finom: vékony, ropogós tészta, rajta almaszeletek, mindez leöntve vaníliás joghurt és tejszín keverékével. Mondjuk nekem a tészta elősütésekor a tészta széle, ami a süti falát adja, mindig visszahúzódik, és így nem lesz fal, írjátok meg, ha van ötletetek, hogy mit csinálok rosszul. Persze így is isteni lett, milyen jó, hogy egész délután rá tudok majd járni. Itt a recept. 

5 megjegyzés:

  1. Hát sajnos fogalmam sincs, mitől húzódhat vissza a tészta széle, ilyet még nem tapasztaltam/hallottam, talán az egyetlen tippem az lett volna, hogy ha nem szurkálod meg és felpúposodik és talán emiatt, de a receptben írják a villával szurkálást, szóval gondolom Te is így csinálod. Ettől függetlenül nagyon jól néz ki :)

    VálaszTörlés
  2. de rendesen kitésztáztad a formának a szélét egészen a tetejéig? (én néha elfelejtem). a képen pl egyáltalán nem látszik.

    VálaszTörlés
  3. Bevallom, nem szurkáltam, de nem is púposodott fel, de nekem eddig minden sütésnél visszahúzódott a tészta, mintha összemenne, vagy nem is tudom. A tészta felért a forma tetejéig, de nem ért túl rajta, de mikor 15 perc után kivettem, már nem volt fal. Végül csináltam falat az almákból, és ráöntöttem a krémet csak lazán, alá is befolyt így persze, de a kész produktumban végül nem volt zavaró, pedig féltem, hogy így nem lesz ropogós a tészta, de az volt, úgyhogy lehet, hogy mindegy is. Most ettem meg az utolsó szeletet, és hát nyami.

    VálaszTörlés
  4. Szerintem mindenképp rakd be a forma kibélelése után hűtőbe legalább 15-20 percre, hogy a vaj visszakeményedjen a tésztában, és onnan mehet egyből a sütőbe. Elméletileg akkor nem szabadna leomlania a falnak :)

    VálaszTörlés