2014. augusztus 18., hétfő

Nyárvégi gyümölcsös Ilonka-féle lepény

Tudom, hogy mostanában mindig itt nyavalygok nektek, pedig amúgy sokkal fontosabb dolgok is történnek velem, mint a hülye pasik. Például olyannyira rákattantam a francia(-szerű) gyümölcsös lepények sütésére, hogy előfordult, hogy egy nap kettőt sütöttem. Kint a pékségekben, kávézókban mindig volt idénygyümölcsökből készült pite. Tökéletes reggelinek, uzsinak, kávé mellé, vendégeknek, bárhol, bármikor. És, ami nálam a lényeg, halál egyszerűen elkészíthető. Íme:


A tésztája vékony, nagyon vajas, a széle roppanós, alul puha, rajta az édes, összesült, gyümölcsök... Nagyon durván finom. A receptet összeollóztam, mert persze nem találtam olyat, ami nekem pont tetszett, de szerintem így tökéletes: legalább 10x megsütöttem, úgyhogy jól ki van próbálva. 


A tésztához: 

25 dkg finomliszt
13 dkg vaj
1 db tojás
2-3 ek (barna)cukor 
1 csipet só

A töltelékhez: 

3/4 kg gyümölcs, pl. szilva, körte, alma, eper, füge, barack, külön-külön vagy vegyesen. (A képen látható 1 vegyes gyümölcs lepény, amit a sógornőm születésnapjára sütöttem, és gyönyörű lett, és egy eper-nektarin. Mindkettő isteni volt, de a legjobban talán a sima szilvás ízlett - róla nincs kép, túl gyorsan elfogyott.)
1 csipet só
1 evőkanál vaj (kimaradhat)
(barna)cukor ízlés szerint (3-4 evőkanál)
ízlés szerint vanília, fahéj, gyömbér, én nem szoktam egyiket sem.

Elkészítés:

1. A lisztből, 1 tojásból, felkockázott vajból, cukorból, sóból tésztát gyúrunk, lisztezett deszkán kinyújtjuk kör alakúra, egy kivajazott (22-25 cm-es) piteformába simítjuk (illetve belenyomkodjuk), széleihez igazítjuk, villával megszurkáljuk és 160 C-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt elősütjük.

2. A francia lepényeken egyben szokták hagyni a gyümölcsöket nagy darabokban, nekem viszont jobban bejött, hogy kisebb darabokra vágom (szilvát pl. félbe, negyedekbe), és pici vajjal, sóval meg a cukorral összerottyantom, de a gyümölcsök mégsem esnek szét (gyümölcstől függően 3-5 perc), és úgy mehet a cucc a tésztára.

3. Mehet a sütőbe 40-50 percre, utána nézegetni kell, nehogy megégjen a tészta széle. Elég nehéz kivárni, hogy kihűljön.

5 megjegyzés: