2015. január 5., hétfő

Téli sali

Kétségtelen, nagyon szépen kipihentem magam, és mindent meg fogok tenni, hogy ezt valamennyire szinten tudjam tartani. Ma nem az volt, mint a szünet előtt, hogy majd'meghalok, hogy vége legyen az óráimnak, felkapom a táskám meg a kabátom, felülök a virágos kis bicajomra, és már ott sem vagyok, hanem még egy fél órát cseverésztem bent a többiekkel, egy picit készültem holnapra, és tökéletesen jókedvűen, könnyű fejjel tekertem haza. És itthon sem az volt, ami lenni szokott, hogy kétségbeesetten esem be anyuékhoz, és kb mindent megeszek, amivel kínálnak, például nokedlit pörkölttel, hanem beköszöntem, udvariasan visszautasítottam az ebédmeghívást, leültem a konyhaasztalomhoz, megettem a maradék salimat, ittam egy kávét, és teljesen kielégített az ebéd is. Most valahogy jó minden. 

Onnan jött az ihlet, hogy már borzasztóan elkezdtem unni az uborka-paradicsom salátát, amit legtöbbször csinálok, és aminek, valljuk be, így tél közepén semmi íze, ezért nagyon megörültem, mikor megtaláltam ezt a cikket téli sali-ötletekről. Én semmit nem szoktam lemásolni, legtöbbször csak inspirációt keresek, úgyhogy nagyjából az összes saliból csináltam egyet, és hát nagyon-nagyon finom, egy élmény az unalmas íz(telenség) után. Néhány nap alatt már harmadszor csináltam (mindig egy kicsit másképp), ettük kacsamell csíkok és rákocskák mellé, meg magában. Nem bírom megunni.



Ebben a saliban van 
  • bébispenót (vagy bármilyen más zöldsaláta)
  • cékla, répa (zsülienre vágva)
  • narancs, gránátalma
  • avokádó
  • újhagyma v. lilahagyma
  • vagy bármi más zöldség, amit a hűtőben találtok, és nagyon illenek hozzá a pirított magvak is.

De ez mindegy is, mert a lényeg az a zseniális öntet:  
  • kifacsartam egy fél lime levét (amitől azonnal összeszaladt a nyál a számban, ahogy beugrottak a tengerparti mojitók)
  • öntöttem hozzá 3 evőkanál mogyoróolajat (most a lidl-ben kapható, függő vagyok, de szezámolaj is lehet, mindkettő nagyon különlegesen finom, de persze tökéletes az olívaolaj is)
  • csorgattam hozzá egy evőkanál mézet, és voilá

2 megjegyzés:

  1. Gránátalma... avokádó... azt hiszem csinálok egy hasonlót!

    VálaszTörlés
  2. Szia Ilonka! Képzeld, hétvégén tőled ötletet merítve én is összedobtam egy téli salit; madársalátát, bébispenótot, körtét, mozarellát és diót használtam, az öntetbe pedig tettem egy pici mustárt is. Isteni lett, rengeteg dicséretet bezsebeltem, szóval nagyon köszönöm az inspirációt! :)

    VálaszTörlés