2015. február 23., hétfő

Warm me up

Majdnem az egész hétvégét Budapesten töltöttem. A pasim napközben egy tanfolyamon volt, úgyhogy egy csomót egyedül voltam, kicsit csavarogtam, bevásároltam a Fény utcai piacon, kitakarítottam nála, főzőcskéztem. Egy ideje küzdök azzal, hogy milyen zöldségeket, salátákat együnk, mert valljuk be, februárban a saláták, paradicsom nem számítanak annyira idényzöldségnek, és hát meglehetősen ízetleneknek is találom őket. És fázom is, a múltkor a pasim  a hajszárítóval melengette a zoknis lábaimat (ezen mindig mosolygok, ha eszembe jut), szóval a nehezebb ételeket kívánom, nem a salikat. Viszont nagyon ajánlják ilyenkor a gyökérzöldségeket, és szeretem is nagyon a sütőtököt, a sárga- és fehérrépát, no és persze a legnagyobb kedvencem az édesburgonya. 

Találtam is egy receptet Jamie Olivernél a felesége kedvenc ragujáról, ami csupa finom télvégi hozzávalókból áll, és nagyon-nagyon ízes, pont ilyen ínyenc hús- és zöldségimádóknak való, mint én. Marhahús kell hozzá, meg mindenféle gyökérzöldség darabokra vágva, (szerintem a krumpli el is hagyható a többiek javára), egy fél üveg vörösbor, a másik fele megiható főzés, meg evés közben (I Figula), sűrített paradicsom, rozmaring, zsálya, hagyma, fokhagyma, némi alaplé, mehet az egész a sütőbe néhány órára, a végén fokhagyma és reszelt citromhéj, és az az illat meg íz, aaaa. Most főztem meg harmadszor, és ez már nem csak Jamie feleségének, hanem Molnár Ilonkának is a kedvenc téli raguja. Óriási adagot kell belőle főzni, hogy napokig lehessen enni. Azt hiszem, én még megfőzöm néhányszor, míg tart a tél.

sajnos nem fotóztam le, kép és recept innen

5 megjegyzés:

  1. Nagyon tutin hangzik/néz ki :)

    Van két húsmentes étel, amik érdekelhetnek, az egyik egy orosz saláta (? - attól függ, mit nevezünk salátának) céklával, srépával, krumplival, savanyú káposztával, kaporral, illetve a török éttermekben kapható "vegetariánus zöldbab" nevű kaja (ők körettel eszik raguként, sztem egytálételnek is nagyon rendben van) - ha esetleg tényleg érdekelnek, megírom rendesen is :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, érdekelnek! A blogodon?:)

      Törlés
    2. Örömmel látlak a nagyszobában bármikor :) - de a recepteket majd megírom ide, mert szerintem nem tettem fel őket... vagy ha igen, nem tudom, hová... különféle receptek persze vannak itt-ott nálam is :)

      Törlés
  2. No - mégiscsak a blogból szedtem ki: török zöldbabos egytálétel (sok párolt hagyma, köménymag, só, sok zellerzöld, felkarikázott sárgarépa, fehérrépa, felkockázott krumpli, mehet bele nagyobb darabokra vágott padlizsán vagy cukkini is, sok vágott zöldbab (zöld zöldbabból finomabb, mint sárgából), egy nagy üveg házi lecsóval nyakon öntve és mindez összefőzve - a török éttermekben ez a lencseleves mellett a másik kedvencem, vegetáriánus zöldbab néven árulják és ők valamilyen körettel eszik, én mélytányérba szoktam kérni sok lével, köret nélkül)


    A cékla nincs fent (csak kép volt róla) - én sütőben alufóliában pároltam puhára minden összetevőt: céklát héjában, egyesével csomagolva, krumplit héjában, kettesébvel (mert kisebbek voltak), répát megtisztítva de egészben, öt-hat db-ot együtt csomagolva betettem egy tepsibe, kb. 40 percre. Mikor megpuhultak, kihűltek, felkockáztam mindet, egy tálban összekevertem, tettem hozzá jó sok (kb. mint a cékla) savanyú káposztát (leve nélkül), felkockázott csemegeuborkát (de kovászossal finomabb), kicsit megsóztam (de a káposzta eleve sós), szórtam rá vagy egy csokornyi kaprot (szárított volt most itthon, de jó a fagyasztott vagy a friss is), nyakon öntöttem egy kis olivaolajjal - összekevertem - és kész :)

    másik céklás saláta: nyers cékla lereszelve ! ugyanannyi alma lereszelve, só, olivaolaj, kakukkfű - kész :)

    ma este pedig vega lasagnét csináltam (holnapra)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. köszönöm! az első nagyon szimpi, kipróbálom mindenképp, ha valamelyik töröknél járok. a másiknál viszont nekem túl pikánsnak a savanyúkáposztával és az uborkával. :)

      Törlés