2016. május 18., szerda

óóóbazzz

Annyira szomorú vagyok. :(

Nekem a kutyám olyan, mintha a gyerekem lenne, teljesen össze vagyunk nőve, tökéletes a harmóniánk. Tudom, hogy teljesen ki van szolgáltatva nekem, ezért mindig mindent megteszek, hogy a legjobb legyen neki. Soha egy napig nem hagytam, hogy szenvedjen, bármi baja volt, azonnal vittem állatorvoshoz, igyekszem a legjobb kaját venni neki, sokat viszem, hogy mozogjon, és nagyon-nagyon szeretem őt, fizikailag, meg mindenhogyan kimutatva ezt, hogy boldog kiskutya legyen ő. És szerintem az is.

És akkor ez bazdmeg. Ki kell heréltetni egy 10 éves, boldog kis nyuszikutyát. :(

Az volt, hogy már kétszer begyulladt a bűzmirigye, kitisztították, most kellett visszavinnem kontrollra. És volt a fenekén egy seb, ami egyre nagyobb, kapott rá a múltkor gyulladáscsökkentőt, de nem hatott, sőt, rosszabb lett, és most kiderült, hogy a hormonok miatt van (persze szakszerűbb volt a diagnózis, de hát én a latinó kifejezésekre nem emlékszem), ez egy jóindulatú daganat-szerű cucc, és nem fog meggyógyulni, mindig vérezni fog (csúnya, és biztosan fájdalmas), kivéve, ha ivartalanítják, és kivágják ezt az izét. 

Én ezt nem akarom, és bár tudom, hogy a kutyákat ez nem viseli meg annyira, de hát akkor is borzalmas. Nem? De mivel én maradéktalanul megbízom az orvosokban, és az állatorvos azt mondta, hogy a kiskuttynak így lesz a legjobb, már meg is van a műtét időpontja péntekre. Ráadásul 30 ezrem bánja. Hát, nem ez a nap legjobb híre. 

Basszus. Azt tudom, hogy csökkenteni kell a kajáját, és többet kell majd vinni mozogni. De szerintetek hogy él meg egy felnőtt kutya egy ilyet? Megváltozik? Érti? Csalódik bennem? Rossz lesz neki? 

21 megjegyzés:

  1. Nekünk lány kutyánk van, ő majdnem 9 éves volt, amikor meg kellett műteni (neki klassz kis méhgyulladása lett sajnos, gyógyszerrel nem lehetett már mit kezdeni), mi nem igazán vettünk észre változást rajta. Oké, én nem lakom a kutyával már, de anyu is azt mondta, hogy a műtét után pár napig bújósabb volt, de amúgy semmi.
    Persze, lehet, hogy azért sem viselte meg annyira, mert anyu elterelte a figyelmét azzal, hogy szegény beteg kutyának csirkemellet sütött-főzött és extrapuha takarót kapott :)

    És hát azóta már volt pár tüzelési időszak, amit viszont jobban viselt. Régen mindig nyafi volt olyankor, hogy neki bezzeg nem lesz kiskutyája vagy szerelme vagy nem tudom, melyik viselte meg jobban, most ez kimarad, egyformább :)
    A lánykutya egy százas volt plusz a gyógyszerek meg a cuki gallér.

    VálaszTörlés
  2. A mi kutyankat 11 evesen ivartalanitottak. Fiu. Es en is mindenfele valtozastol tartottam, de semmi sem tortent, ugyanolyan, mint volt. Mondjuk en az altatas miatt jobban izgultam, de azzal sem volt baj.

    Neki is volt ilyen nem gyogyulo fura sebe es el kellett vinni vervetelre, ahol kiderult, h fertozott szunyog csipte meg (ami a szivfergesseget okozza) es valahogy a szunyoglarvak okoztak a sebet. A larvak a vereben elnek. V vmi ilyesmi sztori volt, nem emlekszem pontosan, de a lenyeg, h ezt folyamatosan kell kezelni es igy jol van, nincs seb. Van olyan csepp, mint a bolhak elleni, csak ez plusz a szunyogok ellen is jo. Hatha.

    VálaszTörlés
  3. kutya baja se lesz utána ;). sajnos az ivaros kutyiknál általában kijön valami gikszer 10 év körül (prosztata/hererák, gennyes méhgyulladás, petefészek/emlődaganat). az első kutyumnál voltak hasonló problémák, azóta minden lakásunkba tévedő állatot a lehető legkorábbi időpontban ivartalaníttatok (1 cic, 2 kuty, mindenki boldog, egészséges, és csak Taco dagi kicsit! :)).
    a tesztoszteron szintje fokozatosan fog csökkenni, ez nem sok változással jár, agresszív kutyik kicsit lenyugszanak, de ez Bobekre sztem nem jellemző :), ezen kívül semmi. az elhízásos riogatás is bullshit, kizártnak tartom, hogy elmalacododjon melletted.

    VálaszTörlés
  4. jaj, kutyus! :( megertem, hogy el vagy keseredve, de elvileg az ivartalanitas rutinmutet, es sok pozitiv mellekhatasa van. mutet utan kotyagos lesz, de biztosan hamar felepul, szoritok! (epp allatorvosnal ulve irom ezt)

    VálaszTörlés
  5. anno a spanielunkon semmi valtozast nem lattunk. pedig nem szalajtottuk annyit mint te ezt a kis bozontost. bar anyu idoben ivartalanittatta volna a cuki boxeret :( volt par alvemhessege aztan rosszindulatu emlodaganat vitte el 10 evesen (el kellett altatni, nagyon szenvedett)

    VálaszTörlés
  6. vannak nagyon jó kis light tápok kifejezetten ivartalanított kutyáknak, a mozgással meg ahogy látjuk nálatok nincs baj!
    csak egy jótanács, olyan helyre vidd, ahol altató géppel altatják, ahol oda figyelnek hogy ne legyen sok és ne legyen kevés az altató! súly alapján szépen ki számolják, mennyi az elég!
    annyira át érzem, nálunk 'csak' egy fogkő leszedés várna a Zebre, mégis már a második időpontot mondtam le a héten, tök be vagyok tojva

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, azt mondták, h a kora miatt gèppel altatják, de jó!

      Törlés
  7. Jol fogja viselni, ne izgulj, stramm kikskutyus o! Bar tudom h en is ideges lennek, hogy meg kell szabaditanom a golysziktol, de minden rendben lesz!! Utana is!

    VálaszTörlés
  8. Kenny kutyánkkal ugyanez volt, amit leírtál. ő most 12 éves, és szintén 10 éves volt, amikor diagnosztizálták. Őt is ivartalanítottuk, és sokkal nyugodtabb lett azóta. A bűzmirigye kikészítette. Semmi változás nem történt, még a kaját sem kellett csökkenteni. Nagyon boldog, virgonc és fut, szalad. Csak mi, gazdik éljük meg így, de mi is agonizáltunk rendesen..

    VálaszTörlés
  9. Nem lesz baja, igazából szerintem benne tudatosulni, hogy mi történt, nem fog. Az altatásból nehezebb lesz neki 'magához térni', mint a műtét hatásaival megbirkózni. A műtét után biztosan nyüsszögősebb lesz, mert itt fáj, ott fáj és az altatás után kóvályognak szegénykék, ahogy megy ki belőlük a kábító hatás, de utána, ha ezen túl van, semmi baja sem lesz, meg sem fogja érezni. Hidd el, sokkal hálásabb lesz azért, hogy nem lesz ez az állandó problémája, ami most van és ami valószínű most sokkal kellemetlenebb neki is, mint a műtét jövőbeni hatásai lesznek. :) Fel a fejjel, ez mindig a gazdinak nehezebb. :)

    VálaszTörlés
  10. Óóóóó. De hát minden rendben lesz, megmondták a többiek is!
    <3

    VálaszTörlés
  11. Igen, és nagyon köszi mindenkinek a sok megnyugtató kommentet. <3

    VálaszTörlés
  12. nem fog csalódni, te vagy a mindene. nem is kutya lenne (sőt, annál sokkal több, puli!), ha ilyesmit magára venne. és az átmeneti kellemetlenséget leszámítva utána sokkal-sokkal jobb lesz neki.

    VálaszTörlés
  13. jajj! nekem nincs kutyám, szóval nem tudok okosat mondani, de könnyű altatást - ébredést és műtétet kívánok a kis rasztafárinak!
    drukkolok, hogy minden rendben menjen!

    VálaszTörlés
  14. Az én kutyám egy teljes hétig halálosan meg volt sértődve rám. Hátat fordított, nem fogadott el kaját, és nem simizhettem. Az egy hét letelte után minden ugyanolyan maradt mint előtte. Játékos, jókedvű, boldog, imád, imádom és szerencsére nálunk a kajánál sincs probléma. Gyakorlatilag nem változott semmi. (na jó nem búbolja a focilabdáját...)

    VálaszTörlés
  15. Minden rendben lesz, ne aggódj! Próbáld úgy felfogni, hogy ezzel a műtéttel az életét hosszabbítod meg, és a sebbel járó fájdalmak nélkül az életminősége is sokkal jobb lesz. Nálunk a céges kiskutyának voltak ilyen gondja, mióta rendeződött sokkal boldogabbnak és virgoncabbnak tűnik. Fel a fejjel! :)

    VálaszTörlés
  16. jajj istenem, az elején mennyire aggódtam, de "csak" ivartalanítani kell, ez smafu!!! erre gondolj, hogy ez még a sok rossz közül a legkisebb! simán megoldják, alszik egyet, utána kicsit lábadozik és megint egészséges és virgonc lesz. ezerszer inkább ez, mint hogy rosszra forduljon a daganat. nálunk csak a macskák voltak kipakolva és ivartalanítva, a kutyák nem, illetve a cuki fiúméknál az egyik lánykutyát kellett kipakolni ráadásul igazából már voltak is benne, szóval abortusza is volt :( hát az engem jobban megviselt, már maga a tudat, hogy odavannak a bébikutyák :(( de kellett a műtét mindenféle egyéb ok és komplikáció miatt, na de azóta egészséges és szerintem sokkal virgoncabb a kutty, nem is hízott semmit se. egy ideig viccesen nézett ki, le kellett nyírni ugye a hasán a szőrt a műtéthez és babakelengyéből átalakított ruhákat hordott hetekig amíg visszanőtt neki (télen volt a műtétje) a szőr, plusz benti kutya lehetett egy időre. iszonyat élvezte. szóval nem lesz gond!

    VálaszTörlés
  17. Ottoka, miota toketlen, ugyanolyan gyogyos, boldog kis kutya, mint elotte volt. Es nagyon meno buraja volt, mert kipingaltuk ;-)

    VálaszTörlés
  18. Ottoka, miota toketlen, ugyanolyan gyogyos, boldog kis kutya, mint elotte volt. Es nagyon meno buraja volt, mert kipingaltuk ;-)

    VálaszTörlés