2016. október 27., csütörtök

Relief

Ezt a sztorit nem meséltem. Igazság szerint nem véletlenül, alig van valaki, akinek elmondtam, gondolni sem szerettem rá, hogy ilyesmi történt velem. 


Az volt, hogy már egy ideje szerettem volna új telefont venni. Nyáron az érettségikért kaptam egy csomó pénzt, kb annyit, amennyibe a kinézett kütyü került, úgyhogy nem kellett hozzányúlnom a spórolt pénzemhez sem, kinéztem, hol a legolcsóbb, bementem a boltba, és megvettem a régi, 5 éves, imádott, amúgy még működő mobilom legújabb változatát.


Ekkor történt, hogy kaptam egy emailt, hogy biztonsági okokból változtassam meg az apple ID-m jelszavát. Én meg teljesen meglepődtem/megijedtem, felmentem a linkelt oldalra, és mint egy totál naiv, zöldfülű felhasználó, aki még sosem hallott az internetes trükkös csalásokról, bepötyögtem a régi, majd az új jelszavam... Full gáz, én sem értem, hogy nem esett le. Ugyanis orosz hackerek áldozatául estem, pont azt csináltam, amit szerettek volna, lenyúlták az adataimat, távolról belenyúltak a telefonba, és néhány perc múlva már csak egy angol nyelvű üzenet látszott a telefonom képernyőjén, hogy ezt beszoptad, cicus, küldjél 20 dolcsit, és akkor újra használhatod a telefonodat, mert addig bizony nem. Szar ügy, ugye?


Annyi volt a mázlim, hogy ez a régi telefonomhoz tartozó apple ID volt, az új mobilon már újat használtam, így annak nem lett semmi baja. Viszont a régit, bár szerettem volna a sógornőmnek adni, nem lehetett használni, be sem lehetett rá lépni, hogy reseteljem, vagy bármi. Két opció lett volna, az egyik, hogy megváltoztatom minden kapcsolódó jelszavam, de sajna a másodlagos emailem már nem létezik (lúzer vagyok, mindegy), így nem sikerült, a másik, hogy küldöm a váltságdíjat Igornak és Szásának a túszul ejtett telefonért, de terroristákkal ugye nem tárgyalunk. 

Amúgy durva, hogy képzeljétek, azt csinálják, hogy időnként bejelentkeznek a profiloddal, amiről ugye kapsz emailt, mert nem a megszokott a hely meg a gép, amit használnak, ez szerintem lelki terror, vagy pszichológiai hadviselés, és működik, nagyon nyomasztott. 

Na de a lényeg a lényeg, hogy valamelyik nap megint jöttek az e-mailek, hogy használják az apple ID-m nemtudomhonnan, lockolták is, én meg szétstresszeltem magam emiatt, ugyanis attól féltem, hogy elvesztem az iPadem is, na és elmeséltem a pasimnak. Ő pedig, mint kiderült, tud hackerkedni, úgyhogy néhány óra alatt visszakaptam mindent, az apple ID-m, az iCloudom, meg a telefont is vadiúj, szűz software-rel, fenyegető üzenet nélkül, úgyhogy a sógornőm mégiscsak kaphat egy szint új telefont. Nekem pedig kiderült, hogy van egy saját, külön bejáratú, etikus hackerem. Biztos faszságnak tűnik, de nem tudom elmondani, mekkora kő esett le a szívemről, óriási megkönnyebbülés. 

Ami viszont nagyon durva, hogy azóta többen is meséltek hasonló sztorikat túszul esett laptopról, telefonról - veletek történt már ilyen? 

19 megjegyzés:

  1. Nem, még nem.
    ((( Nekem csak hat évnyi digitális adat és fotóhalom tűnt el, saját hibámból, többek között a gyerekeimről. Brühü. )))

    VálaszTörlés
  2. Jaj de szeretném ha az én Férjem is értene az ilyesmihez.
    Amúgy nem is tudom, lehet hogy én is megváltoztattam volna a jelszavamat. Végülis hozzá vagyunk szokva hogy bizonyos rendszerekben (pl. bank) időnként változtatni kell.
    Vagy mire kell figyelni hogy az ember ne kerüljön ilyen helyzetbe?

    VálaszTörlés
  3. A párom vadi új Windows-os laptopjával történt hasonló egy hete. Újra kellett telepíteni, de IT-s segítség kellett hozzá, durva volt.

    VálaszTörlés
  4. En meg nem is hallottam ilyenröl, ez eszelös...

    VálaszTörlés
  5. Velem olyan tortent h kuldtek egy levelet h beterheltek a visa kartyamat es egy teljesen hitelesnek tuno mailt kuldtek rola. Jo erzekkel kiszorom az ilyen leveleket, de ez eleg profi munka volt. Gyorsan felhivtam az apple-t, csavo visszakerdezett ilyen hitetlenkedo hangnemben (lehet h latta h a Szoszivel beszelget), en is elszegyelltem magam, de pont megszakadt a vonal szerencsemre :)))

    VálaszTörlés
  6. Kb. a remalmomat irtad le :(
    Bar minden ferfinak lenne ilyen szuperereje! Vagy legalabb az enyemnek... vagy nekem :)

    VálaszTörlés
  7. Velem még csak az etikus hacker történt meg, az viszont nagyon király, érdemes hosszan megtartani <3

    VálaszTörlés
  8. etikus hacker
    legyen ő ezen túl E.H.

    Ő nagyon ügyes, a többi szemétláda meg rohadék!!

    VálaszTörlés
  9. amúgy elhiszem, nagyon szar érzés lehetett.
    tök jó, hogy jól sült el a végére.
    sajnos másnak nincs ilyen szerencséje, pasid nagyon ügyes, le a kalappal!

    VálaszTörlés
  10. Nekem a yahoo kuldozget olyan tárgyú emaileket, hogy torolni akarja az email fiokomat. Soha nem kattintok ra!

    VálaszTörlés
  11. Basszus, én is kaptam ilyen emailt, de nincs iphoneom ezért egyből lejött, hogy valami nem OK.
    Nekem pár éve egy vírus az emilcimemről küldött pornó videós linket természetesen mindenkinek, aki a kontakjaim között volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jézus. És mit csináltál? Küldtél utána magyarázó emailt?

      Törlés
  12. "Nekem pár éve egy vírus az emilcimemről küldött pornó videós linket természetesen mindenkinek, aki a kontakjaim között volt."

    74 éves Anyukámnak is...
    :-))

    VálaszTörlés
  13. Pont ma kaptam ilyen mailt. A spam mappában volt és a gmail kiírta rá, hogy legyek óvatos, mert hasonló üzenettel már loptak adatokat másoktól.

    VálaszTörlés
  14. Koszi, hogy megirtad! Minket mar megmentettel hasonlotol, biztos vagyunk tobben is.

    VálaszTörlés
  15. Igen... Ugyanígy bénáztam, és én hála az almásoknak oldottam meg. Iszonyú segítőkészek. A szívemhez nőttek abban a kínlódós három hétben... BAsszus, maga a pokol volt....

    VálaszTörlés