2016. november 14., hétfő

E-vonatjegy

Heti szinten többször járok Budapesten, nagyon jó a vonatközlekedés a két város közt, így azzal járok. Meg sem kell néznem, hogy mikor indul a vonat, mert minden órában ugyanakkorra van kiírva, így ha úgy alakul, kimegyek ahhoz a vonathoz, amit épp kényelmesen elérek, és mivel sehol nem áll meg, 25 perc alatt bent vagyok a belvárosban. 

Az egyetlen kényelmetlenség a jegy megvétele. Nem veszek bérletet, mert nekem nem éri meg, meg van 50%-os közalkalmazotti kedvezményem, és olyan bérlet nincs is. De csomószor kimegyek az állomásra, igyekszem időben ott lenni, és néha nem is kell sorban állnom, de van, hogy megszívom, mert időnként óriási a sor a pénztárnál. Online lehet ugyan jegyet venni, de az állomáson egy speciális automatánál ki kell nyomtatni, úgyhogy sokkal nem vagy vele beljebb. Sosem értettem, hogy az okostelefonok világában miért nincsen erre egy applikáció, amivel tudsz jegyet venni, és a kaller ezt ellenőrzi. Ezért, amikor valamelyik nap az egyik haverom küldött egy linket, iszonyúan örültem, hogy végre, végre itt az E-jegy, no more sorban állás.

Gyorsan regisztráltam, és ki is próbáltam. Örültem, hogy a telefonszolgáltatón keresztül is lehet fizetni, vagy persze bankkártyával. Persze az örömöm nem tartott sokáig, mert nincsen hozzá applikáció, hanem a weblapjukon kell ügyködni, ami, basszus, iszonyúan logikátlan és bonyolult. Egy csomószor rontottam el, nem lehetett visszamenni, véletlenül kijelentkeztem, amikor tovább akartam lépni, pedig nekem ez jól szokott menni - egy káosz az egész. Több, mint egy órát töltöttem vele, de végül kiderült, hogy tök feleslegesen, mert kedvezményes jegyet nem lehet online venni (de miééééért). Mert van ugyan egy nyomtatvány, amit le kell pecsételni a kedvezményhez, de azt a kaller is el tudja intézni, ha mondjuk a Nyugatiban az automatából veszem a jegyet. 

Szóval sajnos én nem fogom tudni használni, de ti esetleg próbálkozzatok, hátha lesz, akinek bejön. Plusz én reménykedem, hogy hátha lesz hozzá applikáció. Meg kedvezményes E-jegy.  

9 megjegyzés:

  1. Ez fura, en jó régóta veszem neten a jegyet rá a telefonomra, és mindig 33%-ős családit gond nelkul... Legutóbb júniusban (mert en viszont ritkán utazom) Lehet,hogy változott azóta a rendszer...?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De hogy veszed telefonra? Ez az e-jegy csak most november 10 óta létezik. Ki kellett nyomtatnod, nem?

      Törlés
    2. pótjegyes vonatokra már régóta lehet e-jegyet venni, a mostani újítás a nem pótjegyes vonalakra vonatkozik :)

      Törlés
    3. Nem tudom, en csak az Elvirat hasznalom, tenyleg evek ota, gond nelkul. Vsz. Criollonal van az igazsag, en mindig ic-vel utazom.

      Törlés
  2. Ez olyan szomorú, hogy az élet valahogy sehol sem akar haladni, minden jó elképzelés valami szar miatt dugába dől. (Szerintem az utazók nagy száma használ ilyen-olyan kedvezményeket...)

    VálaszTörlés
  3. e-jegy ezer éve létezik, alapból csak a helyjegyes vonatokra, de nekem sokszor a kaller a telefonomról olvasta be személyvonaton is.
    a kedvezmények meg ugyanúgy működnek.
    ha automatából nyomtattad, akkor nem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ezt azért nem értem, mert pl ennél a szitunál (sima személyvonat, kedvezményes jegy) egyszerűen nem enged fizetni a rendszer. Meg köztünk haverokkal téma ez sokszor, hogy miért nem lehet venni a telefonoddal jegyet, amit aztán QR olvasóval magáévá tesz a kalauz, és tényleg nem volt eddig ilyen opció. Főleg, hogy a cikkek is erről szólnak, hogy most nov. 10-től van csak ez (oké, ezek szerint helyjegyes vonatokra eddig is létezett, ami szintén vicc, hogy ha arra igen, személyvonatra miért nem). Szóval nem értelek:).

      Törlés
  4. Én csomószor veszek online jegyet (kedvezményeset!), eddig (elvileg) ki kellett nyomtatni, vagy automatából felvenni (menettértit pl. nem lehet nyomtatni... a fene se érti miért) ... de én is láttam olyat, hogy valaki tableten mutogatta a nyomtatandó jegyét, simán leolvasta onnan a kaller. Igazából ez lett most "legalizálva". Nem tudom miért nem enged téged fizetni, én most kipróbáltam és simán hagyná azon a viszonylaton is... Ja, és eddig se csak helyjegyesre volt, vettem én már mindenféle vonatra (IC, pótjegyes gyors, sima személy....).

    VálaszTörlés
  5. Én mindig a fejemet fogom, amikor eszembe jut, hogy kb. 2014-től lehet BKV jegyet és bérletet automatából venni, 2015(!) óta lehet a postán kártyával fizetni (ez valami elképesztően bazmeg...) és 2016-tól akár a telefonod felmutatásával is utazhatsz vonaton. Csak éppen bármelyik rendszert nézzük, az azonnal elhasal a legkisebb extra feladattól is, legyen az húszezressel fizetés, vagy bankkártyával (egyszer egy bkv automatához alig bírtam összekaparni a zsebemből két vonaljegyre valót, mert a kártyát éppen nem volt kedve elfogadni), vagy éppen kedvezményes jegyet akarsz venni.

    VálaszTörlés