2017. november 28., kedd

Insomnia

Tegnap délután el akartam csábítani Pillát moziba, nagyon meg akartam nézni egy filmet, de kategorikusan elzárkózott, a végén kénytelen leszek valami férfiemberrel menni. Mindenesetre suli után elmentem gyúrni, ami azonnal kompenzálta, hogy hétfő van, majd 6-kor találkoztunk a Nyugatiban. Megnéztük a karácsonyi vásárt a Bazilikánál, majd találkoztunk Pilla pasijával. Nagyon vicces volt, megjelent a srác, és elképedve néztem végig, ahogy ezek ketten egymástól 1 méterre állva vadul magyarázzák egymásnak a telefonban, hogy ki hol van, egy darabig azt hittem, hogy viccelnek, de nem, tényleg nem látták egymást. 

Kaptam névnapi forralt bort, némileg szétfagytunk (basszus, itt a tél), majd Pilla pasija elvitt minket vacsizni a Pad Thai-ba, ahol annyira csípős (mondjuk iszonyú finom) levest ettem, hogy egy másodperc alatt átmelegedtem. Vihogtunk egy csomót, majd még megvizsgáltuk közelebbről a vásárt, elsétáltunk a Nyugatiig, majd mindenki hazament. Az jutott eszembe hazafelé, hogy az is tök jó abban, hogy ha a barátaidnak párkapcsolata lesz (már amellett, hogy boldognak látod őket), hogy újabb szuper jó fej emberek lesznek a napjaid részei, és így új barátaid lesznek. 

Itthon kicsi készülődés után fél 11-kor lefeküdtem aludni, majd felébredtem hajnal fél 3-kor arra, hogy a kutya ki akar menni. Nagyon ritkán van ilyen, szóval oké, felkeltem, kiengedtem, kicsit őrizte a házat, majd visszakunyerálta magát (felkelés no2). Majd arra ébredtem, hogy ott áll az ágyam előtt, megint kikéredzkedett, akkor meg demonstratíve tologatta a tányérját, hogy ő akkor még éhes, ha már így ébren vagyunk mindketten,  és akkor ha lennék szíves, pedig kapott vacsit. Na és ezután már annyira kattogott mindenen a fejem, hogy nem bírtam visszaaludni. 

Úgyhogy a mai napom kb kuka - lenne, ha nem lett volna eddig 7 órám, és nem mennék még a másik munkahelyemre tanítani 4-től este 8-ig. Ma egyetlen porcikám sem kívánta a hangos tinédzserek társaságát, nagyon keményen szenvedtem, és most is legszívesebben 10 méter mélyen aludnék (mert most persze tudnék), de hát az élet nem habos torta, hogy rohadna meg. Remélem, túlélem valahogy a napot. 

Tudom, hogy beszéltünk már erről, de ha semmi nem használ, sehogy sem nem sikerül visszaaludni, és hajnal 3 van, ti ilyenkor beszedtek valamit, hogy el tudjatok aludni? Értem én, hogy hogy mindig vannak problémák, amiken lehet agyalni, de én alvás nélkül meghalok.

22 megjegyzés:

  1. Hát "üdvaklubbban?" Ne legyen igazam, de ez olyan gyanúsan IR ébredési időpont. Ha az lenne esetleg, nekem az új trükköm, hogy iszok egy pohár gyümölcs levet, rá tíz percre két szem korpovit kekszet eszek és alszok reggelig... Mert hogy ingadozik az inzulin szintem....
    Ne legyen igazam...
    (ir= inzulin rezisztencia)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már úgy érted, hogy a kutyának van inzulin rezisztanciája? Mert hogy ő keltett fel, én aludtam volna.

      Törlés
    2. Hát ezen most én is... bocs... értő olvasásból megbuktam... ne haragudj... :S

      Törlés
    3. Tudom nem illik beletrollkodni más blogjába így...de Edi.Olyan hirtelen zártál be.:(
      Én jeleztem,hogy olvasnálak de mire küldtem volna az e-mail címet már nem tudtam hova.:(
      Persze nem sértődök meg ha nem olvashatlak.De azért jó lenne,na.;D
      Bocs Ilonka.:)

      Törlés
    4. Semmi baj, ugyanezt a problémát szerettem volna már én is felvetni Edinek;).

      Törlés
    5. De nagyon drágák vagytok.... Hát... Az úgy történt, hogy hirtelen felindulásból bezártam a blogot, nem lettem meghívós, csak kellett egy kis csend, de úgy néz ki, hogy a túl nagy csend sem jó, szóval szerintem nemsokára 'jövök vissza'. És tényleg mégegyszer köszönöm :)

      Törlés
  2. Én mondogatom magamban a lélegzetvétellel egy időben, hogy "belégzés-kilégzés" tehát nem tudok mellette agyat is kattogtatni. Nem mindig, de többségben sikerül!

    VálaszTörlés
  3. Ez nagyon szar, en ma 4:27-kor ebredtem, pedig nem kellett volna.
    Bevenni semmit nem vettem (nem is akarok), viszont mar nagyon varom, hogy elerkezzen az alvasido. Kb 22 ora.
    🌙

    VálaszTörlés
  4. Ha kiverik az álmot az ember szeméből, akkor vége.
    De magam is vevő vagyok a tuti megoldásra - már, ha van.

    VálaszTörlés
  5. Én nagyon halkan rádiót hallgatok. Valami olyan műsort, ami nem túl érdekes - pl. Hajnaltájban :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó ötlet :) Mondjuk férj nem tudom mit szólna :)) De az tuti, hogy tök jókat aludtam ebéd után, mikor a mobilomon angol rádiót hallgattam (beszélgetőset) :D

      Törlés
    2. Fülhallgatóval. Éppen csak ráillesztve a fülemre, hogy lepottyanjon, ha elszenderednék. És mindig beállítom, hogy 15/30 perc után kikapcsoljon, nehogy felébredjek, ha kukorékol a kakas az adásban.

      Törlés
  6. Az nagyon naiv, hogy iszol egy pohár langyos tejet, vagy egy citromfű teát? Múltkor engem munkaidőben is majdnem elaltatott a citromfű, úgy, hogy előtte nem éreztem, hogy aludnék:D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom, igazából nem szoktam ilyenkor felkelni, h bármit csináljak, csak szenvedek az ágyban és próbálok elaludni, de majd legközelebb kipróbàlom.

      Törlés
  7. Amikor nem olyankor ébredek, amikor "akár fel is kelhetek", akkor a nagykönyv szerint haladok és helyszínt változtatok. Azt mondják az okosok, ha valahol 20 percig nem tudsz elaludni, akkor ki kell onnan zökkenni, mert csak tovább fogsz kattogni, hogy miért nem alszol. Szóval én ilyenkor úgy szoktam, hogy kinyitom az ablakot, hadd jöjjön be némi oxigén, elsétálok egy kicsit a másik szobába, teszek-veszek 2 percig, majd visszamegyek és lefekszem és letolok egy kör autogén tréninget. Mondjuk te a kutya miatt úgyis kimozdultál az ágyadból, úgyhogy szerintem ez nem sokat dobna rajtad, ha tudod utólag, hogy ja, tényleg így kellett.

    Régen, amikor alvásgondjaim voltak, volt otthon melatonin, abból vettem be (a stressz, de akár a pozitív eredetú túlpörgés miatt is simán felborulhatnak a hormonok).

    VálaszTörlés
  8. Hát ha van is ami használ visszaalváshoz,az is időbe telik.Ilyen hajnali órán nem tudom mennyire szerencsés.Mire visszaalszol a "szertől" mondjuk valószínűleg elég mélyre sikerülne,akkor rosszabb lenne felkelni mintha mondjuk nem aludnál vissza.
    Legalábbis én tuti így lennék.De persze én nem te vagyok.
    Inkább a kutyinak kéne valami jó cucc.;D

    VálaszTörlés
  9. Épp a minap olvastam egy cikket azokról a kajákról, innivalókról, amig elősegítik a rendes alvást. Olyanok voltak benne, hogy marék mogyoró meg két kivi 1 óraval levekvés előtt. Meg két pohár kamillatea, meggy/cseresznye nyersen és lé formájában. Bár ezek inkább az elalvást, átalvást segítik, arra a problémára, amit Ilonka írt, én csak a gyógyszeres megoldást tudom.

    VálaszTörlés
  10. Ha nem tudok elaludni, akkor általában elkezdek visszafele számolni magamban nagyon nagyon nagyon lassan.
    Van erre egy vezetett relaxáció is (Domján László), az is nagyon hatásos.

    VálaszTörlés
  11. Hangoskonyv v beszélgetős rádióműsorok! Pl a klubradion Ránki júlia ma a Magvető új igazgatójával beszélgetett este 8 után. Ezeket le tudod tölteni és visszahallgatod, amikor tudod.

    VálaszTörlés
  12. Én szoktam bevenni 2 Nervenpfleget vagy 1 Valerianát, de este, nem tudom ha hajnalban vennéd be mi lenne. Nekem ezek segítettek amikor kiderült a betegségem és nem tudtam aludni az idegességtől. És előtte soha nem szedtem semmit mert mindig attól féltem, hogy nem fogok tudni felkelni vagy sokkal nehezebb lesz, de ezektől nincs ilyen. Esetleg ha több napig nem alszol érdemes kipróbálni.

    VálaszTörlés