2017. november 15., szerda

You can do it

Ma siker: délután apu megtanított kereket cserélni, és saját kezűleg raktam fel az autóra a téli szettet. Az emeléstől a kerekek felrakásán és az olajozáson át az utolsó csavar meghúzásáig és a kerekek megfelelő nyomásra való felfújásáig mindent én csináltam. Teljesen átfagytam, mire készen lettünk, de egyrészt totál büszke vagyok, hogy mostantól tudok ilyesmit csinálni, másrészt szerintem aput semmivel nem tehettem volna boldogabbá, mint hogy ezt átadta nekem. Aztán elmentem kozmetikushoz, majd sütöttem fahéjas csigát, hogy némileg visszabillentsem a körömlakkos-salátás egyensúlyt. 

17 megjegyzés:

  1. Szerintem ilyen workshopoknak is lenne létjogosultsága, nem csak a makrametanfolyamnak :)

    VálaszTörlés
  2. légyszi a fellnire szerelést is sajátídsd el, aztán meghívlak :D

    VálaszTörlés
  3. Amikor meglett a jogsim, megkértem aput, hogy tanítson meg kereket cserélni. Mondta, hogy dehát nem kell, majd ő mindig megcsinálja. Én meg csak erősködtem. Aztán mondta, hogy oké, az elméletet meg fogom hozzá tanulni, de szerinte nem fog sikerülni fizikailag. Én meg csakazértis jelleggel meg akartam mutatni, hogy de-de, megy ez :D Hát, nem ment. Régi autónk volt, régi mindennel, úgyhogy hiába ugráltam már mindenfélén, egyszerűen nem ment (akkoriban vékonyabb is voltam, kb 50 kiló), kicsi voltam és gyenge hozzá :(
    Lehet, hogy a mostaniakkal már menne, de nekem akkor nem sikerült. És tök szarul éreztem magam, hogy igaza volt, hogy nem fogom tudni kicserélni a kereket :S
    (mondjuk cuki volt apu, mert azért, hogy legyen sikerélményem, hagyta, hogy fékpofát cseréljek :D Nem mintha azt megtudnám csinálni most, de azért örülök, hogy akkor megengedte)

    Szóval tök jó, tök jó, hogy neked megy, kicsit irigyellek. Bár lehet, valamelyik hétvégén megpróbálkozom a mostani autónkkal, hátha az nem egy százéves volvó állapotát produkálja :D

    VálaszTörlés
  4. Mindamellett, hogy a lényeg az együttben és a tudás átadásában rejlik, ill., hogy még azt is látni véltem, ahogy sikerittasan, csillogó szemmel és kipirult arccal örültök az eredménynek, lenne egy kérdésem.
    Mikor vizsgáztam, a műszaki vizsgán át sem engedték azt, aki nem tudott olajszintet ellenőrizni, égőt és kereket cserélni, stb.
    Azt mondjátok, nektek nem kellett?
    (Most nagyon öreg, vagy nagyon fiatal vagyok hozzátok képest? Vagy csak nagyon zalai? :D)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. hahh, én most tanulok vezetni (nyugat-europai ország), s nemhogy muszaki vizsga nincs, az elsosegelyt is tok onszorgalombol csinaltam meg, itt ugyanis nem kotelezo. mondjuk a muszaki vizsga elmaradasat indokolja, hogy sokkal tobb elektronika van ma az autokban, pl. van, hogy a fenyszoroban tonkrement egot sem tudod mar otthon kicserelni, mint a regi szep idokben:)

      Törlés
    2. Én tavaly csináltam, meg még sok ismerősöm, és már nincs ilyen.

      Törlés
    3. már nincs ilyen (meg mondjuk már rutinpálya sincs, ami szerintem azért elég szar), de én 2001-ben vizsgáztam, akkor is csak el kellett tudni mondani, hogy hogy kellene. Az olajszintellenőrzést és az égőcserét kellett tudni, de én például az égőcserét nem csináltam a vizsgán, mert nekünk húzni kellett és én az olajszintet néztem.

      Törlés
    4. Áhá, szóval már nem kérik!
      Igaz, izzót ezeken az újabb autókon már marha körülményes cserélni, de a kerékcsere mikéntjének ismerete már többször is jól jött. Mindenhol megtalálom az elhullott csavarokat, szegeket...

      Ősszel volt 20 éves a jogsim, igaz, viszonylag korán szereztem.

      Törlés
    5. Rutinpálya van, rutin vizsga nincs. (Most csinálom a jogsit)

      Törlés
    6. nem mindenhol van szerintem rutinpálya. Két tanítványom is most csinálja a jogsit (két külön városrészben) és mindketten azon nyűglődtek, hogy nem volt rutinpálya, egy parkolóban "megtanulták" az elindulást és utána mentek a forgalomba. Nyilván kis utcákban, de attól még forgalomba. Ahol én tanultam, azt a rutinpályát is megszüntették már, pont nemrég jártam arra.

      Törlés
    7. Akkor pontosítok, ahol Budapesten csinálom, ott van rutinpálya, és az első 10-12 órát ott is töltöttem :)

      Törlés
  5. Csatlakozom Theához. Amikor a jogsit csináltam hat éve, Zalában laktam én is, és igen, kötelező volt megtanulni, rutin vizsgán kihúzhattuk tételnek is...
    Ettől függetlenül nem tudom kicserélni a gumikat, mert nem felnire vannak szerelve, ráadásul szerintem emelő sincs a kocsimban. Ha van, akkor meg is látszik, mennyit értek hozzá. :)
    Viszont marha ügyes vagy, jó, ha a körömlakkszínek (és a főzés, lakberendezés... sorolhatnám napestig) mellett van egy ilyen skilled is ;)

    VálaszTörlés
  6. Van otthon nyomatekkulcsotok? (Persze mondjuk az ezermester apukadbol siman kinezem.)
    En paraznek a kezzel felrakott kerekeknel, hogy nincsenek a csavarok elegge meghuzva :(. Sajnos jartam mar ugy, hogy majdnem elhagytam a jobb hatso kerekemet ilyen okbol kifolyolag. Vegul “szerencsere” csak a csavarok fejei nyirodtak le, de eleg bosszanto volt treleren hazamenni :(.
    De a kerekcsere skill sztem is abszolute meno es hasznos.

    VálaszTörlés
  7. Ufó vagyok, jelentkezem :D

    Meglepett, hogy ennyire sokan jeleztétek hogy a kerékcsere ilyen nagy feladatnak számít.
    Én tényleg azt hittem, hogy mindenki tud kereket cserélni :D Apum afféle "mindenmester" aki mindig mindent megmagyarázott nekem, szóval az ő érdeme leginkább...

    Én simán lecserélem a kerekeket, kocsin, biciklin. Biciklin még a felniről is leszedem a gumit és belsőt cserélek benne. Azt már el se merem mondani,hogy olajcserét is meg tudok oldani ha szükséges, de ha a kényszer rávinne, akkor fékpofa, féknyereg vagy féktárcsa csere se okozna hatalmas fejtörést, de szívesebben bízom szakira ezeket. A többit le se írom (biztosítékok, gyertyák, levegő szűrő cseréje stb) is mind mind "megoldható" feladatok közé tartozik a saját autónk esetén.

    Időnként erősen jól fog, nem tudnak olyan könnyen hülyének nézni a naivakra leső szakik. Legutóbb egy 900 eurós számlát úsztunk meg azért mert a "szaki" be akarta mesélni nekünk, hogy a bizonyos alkatrész csere az mennyire bonyolult. Megoldottuk volna mi, de az utcán nem lehet kocsit szerelni. Végül egy másik szerviz 150 euróért oldotta meg.

    VálaszTörlés