2018. január 14., vasárnap

Raszpi

Néhány hete olvasom a fb-on kutyások posztjait, hogy két kaukázusi juhász csavarog a városban. Életem legdurvább halálközeli élménye egy ilyen kutyához kötődik, egy barátnőmnél mosogattam épp, még nyolcadikos koromban, és a nem egészen egy éves, Raszputyin nevű medveölőjük úgy értelmezte a konyhamalac szörcsögő hangját, hogy én kötekszem vele. Csak a morgásra lettem figyelmes a hátam mögül, lassan megfordultam, és ott állt az egy méter magas kutya vicsorogva. Én ott teljesen biztos voltam benne, hogy most végem, főleg, mivel a barátnőm is félt a saját kutyájától, és nem merte megfogni, csak halkan könyörgött neki, hogy Raszpikaaaa, nincs semmi baj, nyugodjál meg szépen! A konyhamalac közben leállt, Raszpika lenyugodott, és végül úgy döntött, nem tép szét, én viszont azóta rettegek a kaukázusi juhászoktól, és azt gondolom, hogy fegyvertartási engedélyhez kellene kötni a tartásukat.

Na és ez a két kutya a múlt héten megölt egy kiskutyát, és a héten is megtéptek egyet, úgy, hogy életmentő műtétet kellett rajta végrehajtani. Nem is értem, miért nem történik semmi. Úgyhogy mi nem megyünk hosszan csavarogni, pedig nagyon lenne kedvem megnézni a Blökivel együtt a havas várost. De inkább csak ide megyünk mellénk a térre.

12 megjegyzés:

  1. Na ez nagyon durva sztori! Szegény kis áldozatok... 😢 Miért nem szól valaki a közfelügyeletnek? Vagy van gazdi? Szörnyű... Én nem tudom mit csinálnék, illetve tudom, hogy védeném a kutyámat, de valószínűleg kevés lennék.

    VálaszTörlés
  2. Én nem értek hozzá, öcsém tanul ilyet, de ha jól értem, megfelelő kiállással bármilyen vad, támadó kutyát rendre lehet utasítani, ha te vagy a gazdája, ha nem. Az ilyen módszerek elsajátítása persze nem csak erre jó, és szerintem minden kutya gazdájának célszerű lenne, ha másért nem, az ilyen helyzetekben is megőrizhető kontroll miatt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Két agresszív kaukázusival szemben, akik megtámadták a kutyád? Szerintem ilyen extrém sportot senkitől nem lehet elvárni.

      Törlés
    2. elvileg valoban igy van, Korom Gabor meseli mindig a sztorijat kutyaiskolas eloadasokon egy kaukazusival, de szerintem atlag foldi halandotol nem lehet elvarni ekkora lelekjelenletet. iszonyu dominansnak es magabiztosnak kell hozza lenni.

      Törlés
    3. Mi is Korom Gáborhoz jártunk (nem pont hozzá, de az ő sulijában tanult és vizsgázott a kutyám). Tisztelem, okos, ért a kutyákhoz.
      De vannak olyan szituációk, amikor a fellépés és a dominancia semmit nem számít: pár éve az Erzsébet téren sétáltam Metróval, mikor balról látom, hogy hipersebességgel száguld felénk egy bull típusú kutya. Azonnal a kutyámra ugrott, konkrétan pislogni nem volt idő, a kutyát az se érdekelte, hogy az enyém kiféle, miféle,lány e vagy fiú... Én azalatt a fél perc leforgása alatt csak azon voltam, hogy ketté szedjem őket, tudom, hogy nem szabad, de ilyenkor erre nem gondol az ember (legalábbis én nem), én is a földre kerültem persze, de harapás nem ért, csak a cuccom bánta (beesett az ottani "tóba"). Mire a beszámíthatatlan külföldi srácok odaértek a kutyájukhoz, addigra kb. harmadjára szedtem le a kutyát az enyémről, majd ők elkapták a sajátjukat és összeverték/rúgták. Szörnyű volt. Egy ilyen kutya ellen pl. te hiába lépsz fel dominánsan, csak az agressziót ismeri. 🙁
      Visszatérve a két kaukázusira: kíváncsi voltam és utánaolvastam a dolognak, kiderült, hogy ez nemcsak jelenleg probléma, hanem már régebben is volt példa támadásra. Állítólag őrkutyák, csak rossz a kerítés és mindig kiszöknek. Többször tettek már feljelentést a gazda ellen, de a rendőrség az önkormányzatnak tologatja az aktàt, és oda-vissza... Ez nagyon szomorú, hogy ilyen kiszolgáltatottá teszik a városban sétáló kutyákat és persze az őket sétáltató gazdikat is...

      Törlés
    4. Úristen. :( erre nem is emlékeztem.

      A két kaukázusival képben vagyok, ott őrködnek közel a sulimhoz, és volt olyan is, hogy tavaly nyár elején az osztályommal a bicajúton sétáltunk, nyitva volt a kapu és ott, bent állt szabadon a két kutya, és a "gazdájuk" nevetve kiszólt, hogy lassan sétáljunk, és ne tegyünk hirtelen mozdulatokat, ha nem akarjuk, hogy a kutyák leszedjék rólunk a nadrágot. Én már akkor is kivoltam, hogy ez mi? Ez felelős állattartás? Egyszerűen nincsenek szavak.

      Törlés
  3. azért tarts magadnál paprikasprayt, hogy soha ne kelljen használni, de ha mégis, akkor legyen.

    VálaszTörlés
  4. Az én kutyámat két évvel ezelőtt támadta meg egy német juhász. Százszor elsétáltunk a házuk előtt, a legtöbbször ránk sem vakkantott, aztán egyszer megpattant benne valami, eltépte a láncát, átugrott a kerítésen és utánunk vetette magát. Egy lökést éreztem hátulról, és azt láttam, hogy a hatalmas kutya a yorkim fölé magasodik és tátja a száját, hogy megroppantsa a gerincét. Iszonyatosat ordítottam, megragadtam a grabancánál, felrántottam, és úgy tartottam két lábon. Közben üvöltöttem a keresztlányomnak, hogy rohanjon a kutyámmal fedett helyre. Szerencsém volt, mert a kislány is és az én kutyám is észnél voltak,berohantak a házba, a német juhász pedig lebénult az üvöltéstől és nem támadt rám. És az is mázli volt, hogy azonnal jött a kutya gazdája és segített megkötni. Megúsztuk, de azóta is remeg a lábam és gombóc van a torkomban, ha eszembe jut. Úgyhogy én is támogatnám, hogy aki ilyen kutyát akar, annak vizsgázni kelljen. Végülis egy kismotor vezetéséhez is jogosítvány kell, ilyen veszélyes állatot pedig bárki tarthat?

    VálaszTörlés
  5. az egyik barátomnak a kutyusa bekandikált egy kertes ház igen foghíjas kerítésén, mire ott termett egy óriás kutya, aki kiharapta az egész alsó állkapcsát és a nyelvét. mindez 2 mp alatt lezajlott, semmire nem volt idő. a kiskutya sokkot kapott, rohantak az állatorvoshoz és azonnal el is altattatták :( egyrészről a barátom is hibás volt, mert póráz nélkül vitte és a kutya nézett be a kerítésen, de ha valakinek terminátor kutyája van, lehet vasbetonnal kéne elzárni minden élőlény közvetlen közeléből.

    VálaszTörlés
  6. Természetvédelmi terület határán lakunk, az erdőben sok hajléktalan él, nagy kutyákkal. A keritesunkon a kutyák átugranak és nálunk végül a Nébih intézkedett, de ők is csak akkor, amikor megtámadtak egy lányt nagyon komolyan. A nadrágszaggatásra ők sem reagáltak.

    VálaszTörlés
  7. Ha jól sejtem, majd itt is megvárják az első emberi áldozatot... :(

    VálaszTörlés
  8. A "fegyvertartási engedély kéne" NEM MŰKÖDIK. Annyit old meg, hogy az amúgy is felelős kutyatartóknak keresztbe tesz. Spanyolországban ez így van, engedély kell rá, biztosítás, bejelenteni, kötelező chip, csak szájkosárral lehet az utcára kivinni őket.

    Elméletileg a "gond" megoldva, csak éppen nem. Ha jól tudom valami 15 éve már bevezették ezt a törvényt és ennek ellenére, azok akik amúgy is FELELŐTLENEK, továbbra is azok maradtak. Az elmúlt hónapokban is több halálos kutyatámadás volt, egyetlen kutya se volt bejelentve, be chipelve, nem volt rá engedélyük és nem fizettek rájuk biztosítást sem.

    Ez a megoldás csak papíron tűnik jónak, tapasztalatból mondom, hogy a valóságban csak annak teszi sokkal nehezebbé a kutya tartást aki enélkül is mindent megtenne, hogy ne essen baja másnak vagy más kutyájának. Az aki amúgy is felelőtlen az úgysem fog alkalmazkodni ehhez a törvényhez.

    Én személy szerint minden kutya tartását egy vizsgához kötném, mert a kutya tartás egy privilégium, nem egy "jog", a kicsi kutya sem játék, a nagy kutya sem.

    VálaszTörlés