2022. augusztus 11., csütörtök

egy kétéves nyara

Egyébként pedig telik a nyár, sokat nyomulunk a vízpartokon (bár a vízbe csak kb az utolsó két alkalommal sikerült becsalni) meg a játszókon, Dani folyékonyan és választékosan beszél és élvezi az életet. Egy igazi beach boy, koncertekre jár (Rutkai Bori banda, Apacuka, Katáng), tejfölszőke és csokibarna. (Ebben a posztban a biliről való leszoktatásról fogok mesélni, akit nem érdekel, ugorjon). 

Pár hete kitaláltam, hogy mivel július elején 2 éves volt, és már úgy fél éve reggel, ebéd után és este, meg ha úgy látom, hogy szükség van rá, ráültetem a wc-re szűkítővel, és ez működik is, hónapok óta nem kakilt be, szóval kitaláltam, hogy leszoktatom Danit a pelusról. Körbekérdeztem, kaptam bátorítást, hogy tökéletes erre a nyár, ne ijedjek meg, nyilván nem fog rögtön menni, kell hozzá türelem. És tényleg, egy hétig mindent összepisilt, a kanapét, a szőnyeget, a fotelt, az etetőszéket, mindent. Sokat voltunk kint, meg a strandon, az úgy nem volt zavaró, de egyszer előfordult, hogy belekakilt a kismedencéjébe, sőt, egyszer a nadrágjába is, amit ezer éve nem, és akkor fogtam a fejem, hogy basszus, ennél sokkal előrébb jártunk már, teljesen összezavartam szegényt. Sőt, látszott, hogy nem komfortos neki, hogy bepisil, és volt, hogy kérte, hogy adjunk rá pelust. 

Aztán nem is tudom, hogy történt, de mintha megértette volna, hogy ez neki is jó, meg gondolom, tudatosult benne az inger, és tulajdonképpen egyik pillanatról a másikra elkezdett szólni, hogy azt hiszem, pisilnem kell a fűbe, és akkor robogunk és meglocsoljuk a füvet. Vagy ha lát valami jó helyszínt, akkor megkérdezi, hogy pisilhetek a fánál?  Vagy belepisilhetek a gödörbe?  Most egy hete már teljes a siker, annyira, hogy a délutáni alváshoz sem kap pelust, éjszakára viszont igen. Élvezi, hogy nem hord pelenkát, sikerélménye van minden alkalommal és büszke magára.

Tudom, hogy ez csak nekünk nagy dolog, de tényleg, csak két éves, de olyan nagy fiú már, 92 cm magas, dumál megállás nélkül kb mindent és mindenről, és már pelus nélkül nyomul. Úgy tervezem egyébként, hogy ha már Nagykovácsiban lakunk, elkezdek újra magántanítani, és akkor keresek neki bölcsit, de lehet, hogy csak tavasszal. 

Ezt a futóbicót kapta a szülinapjára, és bár nagyon sokat nézelődtem előtte, tökéletes választás volt. Nagyon könnyű (2.7 kg), szuperkényelmes cipelni, több helyen is ki van alakítva hely, ahol foghatod, tömör a kereke. Nagyon szeretjük, maximálisan ajánlom, ha ilyesmit kerestek. 

17 megjegyzés:

  1. Tényleg nagy szó, hogy ilyen hipp-hopp leszokott Dani! Ezt most a kis unokaöcsém fényében írom, aki autistagyanús, és 2,5+ évesen nem hajlandó elhagyni a pelust, és emiatt még akár évekig is eltarthat nála a szobatisztaság elérése... Olyan jó volt most nekem ezt a pozitív, gyors példát olvasnom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    2. Szerintem lehet, hogy még nem érett meg rá, de simán lehet, hogy fél év, de akár két hónap múlva is két nap alatt búcsút mond a pelusnak. Én egyszerűen úgy voltam vele, hogy éreztem némi hajlandóságot, meg nyár van, nem dolgozom, tökre ráértem ezzel szívni. De ha jövő nyáron foglalkoztunk volna ezzel, az is teljesen időben lett volna szerintem.

      Törlés
    3. kár, hogy nem lehet itt kommentet lájkolni, Milonka, a tiedre adnék egy szívecskét, annyira egyetértek :)
      persze az autizmusgyanú nem tudom, mennyire befolyásolja az egészet, ezt juditorsi biztos jobban látja...

      Törlés
    4. Igen, sajnos az autista gyerekek több fejlődési területen késésben vannak, ráadásul az öcsike retteg is a bilitől, szóval nem egyszerű. Azt mondták erre, akár 5 éves koráig is elhúzódhat a szobatisztaság nála.
      De én még reménykedem, hátha megérik ő is rá nemsokára, mint nálatok Dani, Milonka. :) Olyan felszabadító lehet mindenkinek már pelenka nélkül jönni-menni.

      Törlés
    5. Az én lányom 5 éves koráig pelusba kakilt. De nem autista, ez más miatt is előfordulhat.

      Törlés
    6. Persze, ez így igaz. Csak nála ez az egyik tünet, ami ezzel jár. :)

      Törlés
  2. tényleg nagy szó, ügyesek vagytok, hogy ilyen jól elkaptátok a megfelelő pillanatot! (és 92 centi, te jó ég!?)

    VálaszTörlés
  3. Wow jó magas lesz. (Ha igaz a népi megfigyelés amit asszem egyedül én terjesztek, akkor 184 cm magas lesz szuper.) Meg egyébként is beszél, szobatiszta, le a kalappal.

    VálaszTörlés
  4. Nagy vízválasztó a szobatisztaság, végre nem kell pelenkáért rohangálni a boltba :). Aztán az igazán nagy flash, amikor már magának törli, de az még 4-5 év.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én ezt pont nem akarom siettetni nálunk (7 évesen), előbb a kézmosásra szeretném rászoktatni... Nekem az lesz a nagy flash. Meg hogy magától menjen fogat mosni.

      Törlés
    2. Nálunk ovi nagycsoportban már elvárták a gyerekektől, ami érthető, az elsősöket már senki nem fogja babusgatni. A kézmosás, meg hogy ne ostorral kelljen őket hajtani fogat mosni, az tényleg kemény dió 🙂

      Törlés
  5. Nagyon szép kisfiú, ó, elnézést, nagylegény!
    És milyen ügyes, ügyesek vagytok együtt!

    VálaszTörlés
  6. Hú én ott szuper kis magánbölcsit tudok. Ha ebben gondolkoztok csak szólj.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. abszolút abban, mert állami bölcsire nem leszünk jogosultak. köszi, ha írsz emilt!

      Törlés
  7. Gratula a zökkenőmentes atallashoz a pelusmentessegre :)
    Nem ide valo tema, de elkepzelheto, hogy vallalnal online is magantanitast? Magam miatt kerdezem.

    VálaszTörlés
  8. Köszi! :D
    Igen, valószínűleg főleg online fogok magántanítani, ha aktuális lesz. Írj, ha érdekel a dolog!

    VálaszTörlés