2022. augusztus 15., hétfő

DIY

Valamelyik nap elromlott a kávéfőzöm, orrán-száján folyt a víz, a csészébe csak egy icipici jutott - én szeretem az őszinte, rövid, fekete kávét, de hát na. Apa megkért, hogy keressek valami infót arról, hogyan kell egy ilyen kompakt kávéfőzőt szétszerelni, mert nem egyértelmű és nem akarja szétfeszegetni. Találtunk egy videót, amin egy apukám-szerű bácsi szétszed egy ilyen gépet és olaszul instrukciókat is ad, ez alapján Apa szétszedte, megtisztogatta, összerakta, és azóta jobb, mint új korában. Tegnap pedig egy műanyag cucc széttört, vagy inkább szétmállott a fürdőszobai kézmosó lefolyójában, azt kivettem, majd soha többet nem lehetett kinyitni a kis fém kalapot, ami blokkolja a vizet, állt benne a víz miután megmostuk Dani lábait, és nem tudott lefolyni. Megint apukám jött, először a porszívó csövével kiszívta és kiszedte a kis fém kalapot, megnézte, mi hiányzik, majd esztergált oda egy izét, amitől most újra tökéletesen működik minden. 

Nem, tudom, nálatok hogy van, de nálunk ezek napi szintű sztorik, mindig elromlik valami apróság (vagy nagyobb dolog akár), és ha Apu nem lenne ezermester, akkor vagy elvinnénk ezeket az elromlott dolgokat valami szervízbe, de hát ki foglalkozik pl. egy 10 éves kávéfőző tisztításával-szerelésével, vagy kidobod és veszel helyette újat.  Apa imádja ezt, azt szokta mondani, hogy nem is ez a legnagyobb öröm és izgalom a folyamatban, mikor megjavít valamit, hanem hogy megvan a probléma, és tudja, hogy meg fogja találni rá a megoldást, de még nem tudja, hogyan. 

Marcipánördög szokott írni arról időnként, hogy mondjuk hónapokig áll otthon nála egy polc vagy egy kisebb bútordarab, mert nincs, aki fel/megszerelje, és nehéz találni embert, aki segít - hát őszintén, én sem tudom, mit csinálnék Apukám nélkül. Annyira szeretném ezeket a skilleket, nyilván nem akarnám meghegeszteni a lyukas bojlert, de mondjuk felszerelni egy polcot, vagy megjavítani egyszerűbb dolgokat az kurvajó, nem? Egyébként még mindig sokkal gyakorlatiasabb vagyok, mint Barni, mert ő már akkor is gázszerelőt hívna, ha elalszik a láng a vízmelegítőben, vagy valami informatikai nehézséggel állunk szemben (jó, akkor nem gázszerelőt hív). 

Van ez a @steffy nevű influenszer lány, akit itt ajánlott valaki, és akit követek instán, és olyan durva projektekbe belefog, falat/padlót fest mintásra, full szoba/lakórész felújítást csinál családnak/ismerősöknek, valamit vettek egy lepattant, alpesi típusú nyaralót (@triangleaframe néven ez is követhető instán) a hegyekben, és csodálatosan felpimpelte. Annyira szeretnék ennyire talpraesett és ügyes lenni!









Ez az egész most annak kapcsán (is) jutott eszembe, hogy ma voltam segítséget kérni egy ismerősünktől a fürdőszobák megtervezéséhez, és a műszaki/technikai részleteknél sokszor már a kérdést sem értem, nem hogy válaszolni tudjak rá. Egyrészt nagyon izgi és csodás dolog, hogy megtehetjük, hogy saját, tágas lakásunk, új konyhánk, új fürdőszobánk legyen, de ma azért eszembe jutott, hogy jó lehet, ha az embernek végtelen mennyiségű pénz halmozódik a számláján, és egyszerűen kiadhatja valakinek, hogy szervezd/vezényeld le a felújítást, én majd láttamozom a látványterveket, aztán majd szólj, ha kész lesz. De még jobb lenne beletanulni kicsit ebbe az igencsak összetett szakmába.

Már költözik kifelé a lakásból a tulaj, de még azét van ott cuccuk, mi meg szeretnénk odavinni a szakikat, hogy tudják, mi vár rájuk, tudjanak árajánlatot adni, felmérjék a konyhát, meg tudjuk rendelni a dolgokat, stb. Természetesen nem tud mindenki egyszerre jönni és kuncsorogni kell, hogy többször bemehessünk... Annyira kellemetlen, és nagyon várom, hogy a kezünkben legyenek a kulcsok. 

6 megjegyzés:

  1. Na erre van a @potferj instán, egy csomó olyan dolgot meg tud csinálni, amit mi nők nem, ja és azok a pasik se, akik még sosem fogtak csavarhúzót a kezükbe. Van még a Férfikéz egy órára is, még nem néztem, hogy egy és ugyanaz-e, de ha kéne, itthagyom.
    Az én apukám volt ilyen, amíg élt, hogy mindent megcsinált, amit csak tudott...
    A kisház valami szuper, pont ilyeneket nézegetek és álmodozom, hátha lesz egyszer ilyenem. Én Juditu-t követem és a faházának alakulását, az is hasonló, valahol a Bakonyban van, és tök szuper.

    VálaszTörlés
  2. Nálunk is apukám az ezermester, otthon mindig mindent megjavított. Aztán külföldiában ez a luxus nem létezett és muszáj volt egy csomó mindent megtanulni :)) Villanyszereléshez férjem értett egy keveset, de azóta többet, utána olvasott és egyeztetett online a sógorral, s ő csinálta meg az egész villanyszerelést, a víz szerelést közösen puzzleztuk ki, a csempét ő rakja, de a falat együtt festjük, gipszkarton és hangszigetelés közös meló, a konyhát egyedül terveztem meg majd szinte az összes modult én raktam össze mert imádtam a feladatot... Tényleg nagyon jó, hogy nem kell semmihez senkit se hívni :) Ellenben apukám az indítómotort javította meg legutóbb a kocsiban, még csak meg se ütjük a mércéjét az "öreg szakiknak" :D

    VálaszTörlés
  3. A sors úgy hozta, hogy műszaki szakközépbe jártam. Utáltam, de annyi hasznom van belőle, hogy könnyebben nekiállok barkácsolni. Volt, hogy a két szobás lakásunkat kifestettem egyedül, vagy a férjemnek elmondtam, hogyan javítsa meg a mosógépet, mert ahhoz erő is kellett. Jó érzés, amikor az ember meg tudja javítani a dolgokat, és nem kell könyörögni valakinek. Persze pl. villanyhoz, gázhoz nem nyúlok, ha komolyabb baj van. Én Juditu tippjeit követem sokszor, nagyon jól magyaráz: https://juditu.hu/.

    VálaszTörlés
  4. Imádom ezeket a cabinokat, gyakran álmodozom egy ilyenről valami erdőben, néha nézegetem a youtubeon, hogyan lehet ilyeneket építeni de persze nem vagyok ehhez elég skilled. Ami a barkácsolást illeti, annyira jó hogy van körülötted olyasvalaki aki megoldja ezeket! Az én apám is hasonlóan ezermester volt. De amíg élt is, 270km-re volt tőlem, így nálam a magad uram ha szolgád nincs elv működött: bármennyire is bénának gondoltam magam, hosszú egyedülélésem során- rákényszerültem egyszerűbb feladatok ellátására. Ezért van egy itthoni barkács-kezdőszettem, ütvefúróm falfúráshoz, tipli, csavarok, csavarhúzó, falfestő cuccok és tsai- egész hasznosnak bizonyulnak. Nem gond glettelni, falat festeni, bútort csiszolni és lefesteni- sőt, ezeket határozott élvezettel csinálom- legtávolabb eddig akkor merészkedtem, amikor kivéstem és újrafugáztam a régi lakásom csöpp fürdőjét :) Nem mondom, hogy top minőég amit csinálok, de az annyira jó érzés hogy meg tudom oldani ezeket! ( mivel egyik sem annyira bonyolult, csak talán túl van misztifikálva.) Mostmár ezeket a férjem csinálja, de mindig kandikálok a háta mögött ellesni a knowhowt. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg szuper érzés lehet, ha az ember maga meg tud csinálni egy csomó mindent!

      Törlés
  5. Én eleg talpraesett vagyok ilyen szaki dolgokban, imadtam mindig Apukám korul sündorogni, de nekem is lenne boven hova felfejlodni, sokszor gondolkozom rajta, hogy igazabol ez szuper hobby lenne, raadasul a pasimmal is lehetne csinalni. Egy ismeros barati par mindent maga csinalt meg szepen-lassan a hetvegi hazukban es mikor meselte a ferfi, hogy miket csinalt tok egyedul a baratnoje, pl csempezes stb, akkor jo volt latni a szemeben a buszkeseget, masreszt mennyire menő mar. Non plus ultra, hogy nekem nagyon ferfi a szememben az a pasi, aki, olyan mint az Apukád. Kar, hogy egyre ritkabb ez a tipus, sot..

    VálaszTörlés