2025. február 20., csütörtök

a hűtőkiürítési projekt

Olyan projektben vagyok, hogy nem veszek kaját (jó, friss gyümölcsöt/zöldséget/tejterméket igen) addig, ameddig el nem használom a hűtőben és a mélyhűtőben felhalmozott cuccok, meg a fiókban lapuló gabonák/tészták nagy részét. A hűtő gyorsan fog menni, ott nincs nagy baj, meg egy csomó mindent megettünk már, de a mélyhűtő tele van vadakkal, mindenféle húsokkal, amiket kaptam vadászatból, disznóvágásból, és egy csomó mindenről fogalmam sincs, hogy mit lehet vele kezdeni. Csinálok majd vadast, meg pörköltet, de van még egy csomó fagyott azonosítatlan tárgy, két kilós színhúsok, hurka, kolbász, amiknek nem vagyunk nagy fogyasztói, de rengeteg helyet foglalnak. Muszáj valamit kezdenem velük. Az egyik szakács csaj (@justine_snacks) is ezt csinálja most instán, hogy kiveszi mondjuk a quinoát meg a mazsolát és főz valamit, amiben ez a két dolog (is) elfogy. És így megy végig a cuccokon. Én is ebben vagyok, tegnap egy zacskó fagyasztott zöldségből főztem minestronét. Mondjuk sokkal beljebb nem vagyok, de babysteps.

Amúgy jelenleg nagyon fantáziátlan vagyok főzés terén, és a szakácskönyveimet is teljesen tanácstalanul lapozgatom, egyszerűen nincsen ihletem. Az is nehéz, hogy hármunk közös ízlését eltaláljam. De talán az, hogy eltűnjenek a mélyhűtőből a cuccok, az kicsit motivál. A sógornőm is erről panaszkodik, hogy annyira te van a mélyhűtőjük vaddal (Barni öccse vadászik, én is tőle kapom az ilyesmit), hogy nem tudja megvenni a fagyasztott kis zöldségeit, amiket imád, sokkal jobban, mint a vadhúst, mert nem férnek el. Tegnap vittem Anna néninek rakott krumplit (azt én sütöttem) meg milánói makarónit (az anyósomtól kaptunk egy egész nagy tepsit), nagyon örült mindkettőnek. Már gondolkodtam rajta, hogy indítok egy menzát itt a házban, én megfőzöm, csak egyék meg. 

Ti is küzdötök felhalmozott kajákkal? Miket főztök mostanság? 

A mai haladás (a rák volt fagyasztott, minden más volt itthon):

11 megjegyzés:

  1. Nekünk nincs mélyhűtőnk. Beépített hűtővel vettük a lakást, mélyhűtő nélkül, mindig terveztük, hogy veszünk, de aztán valahogy nem hiányzott, megtanultuk az életet nélküle.
    Persze az továbbra is nehéz, hogy annyit főzzek, hogy ne kelljen ételt kidobni, ez az én kriptonitom.

    Mici

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. fú, nehéz elképzelni, persze sejtem, hogy van élet mélyhűtő nélkül is.

      Törlés
  2. Nekem az a nehéz, hogy van egy 9 évesem, aki kb fényevő, szóval rá nem öröm főzni. A 6 éves állandóan éhes, de szerinte meg csak az oviban főznek jól :-)) Nekem meg e kettő kombinációka miatt nincs kedvem főzni, mert kb minek, úgysem eszik meg, de tényleg. Mióta anya vagyok, utálok főzni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na jó, de ott vagy te meg a férjed is, főzz a magatok szája íze szerint akkor. :D ha mi olyasmit ennénk, ami Daninak tudom, hogy nem a kedvence, neki külön főzök ki egy kis tésztát amit lekvárral imád, vagy eszik szendvicset uborkával, paprikával. Neki ez abszolút nem központi kérdés, de én tojok erre, mi is kell, hogy jókat együnk.

      Törlés
    2. Igazad van, de én már naaagyon unom a finnyogást, a nincs itthon semmi ehető? -dumát meg az állandó csupasz tészta meg mirelit rántott hús "főzés"-t. 8 év alatt beleuntam, hogy e téren szivatnak a fiaim. És bár ennének egy rendes szendvicset! Mindig azt mondom, mi vagyunk a példamutatás inverze. Ha számítana az én példám, akkor kb zöldséget ennének zöldséggel meg levest, és a férjem is hasonló. És mindig együtt ettünk, bébikoruk óta. Ehhez képest konkrétan szerintem nulla a zöldségbevitelük, a kicsi eszik legalább gyümölcsöt, de csak az oviban jó még az alma is. A szüleimnél minden terem, a fiaim meg úgy elvannak ott mondjuk eperszezonban, hogy leszedik, és nem esznek belőle. Elképesztőek:-)))

      Törlés
    3. Egyébként nem izgat, mert jól vannak, de a kajacsinálást abszolút megutáltatták velem. Volt olyan karácsony, hogy a nagy margarinos pirítóst evett, mert szerinte semmi ehető nem volt, de persze azt nem tudja, mit is szeretne:-)))

      Törlés
  3. Megkérdeztem a chatGPT-tvés egyrészt meg vagy dicsérve, másrészt ezekkel az ötletekkel állt elő (némelyik kissé fura):
    Ez egy nagyon jó projekt, és kreatív kihívás is egyben! Az, hogy vadakat és mindenféle fagyasztott húsokat kell feldolgoznod, plusz a fiókban lapuló gabonákat/tésztákat kellene felhasználni, remek lehetőséget ad arra, hogy új recepteket próbálj ki.

    Ötletek a meglévő alapanyagokhoz

    1. Vadételek újragondolva

    ✅ Vadas ételek másképp
    • Nem csak klasszikus vadas mártás jöhet szóba! Próbálhatsz vad ragulevest, vadburger-pogácsát (darált hússal) vagy akár vad bolognait.
    • Vadpörköltet csinálhatsz kicsit más fűszerezéssel, pl. fahéjjal és borókabogyóval marokkói stílusban.

    ✅ Sült vagy sültből továbbgondolt ételek
    • Egészben sült vad – ha van színhúsod, egészben is megsütheted, majd felhasználhatod szendvicsbe, salátába vagy rakott ételbe.
    • Vadból készült húsgolyók / fasírt – kicsit egzotikusabb fűszerezéssel, akár közel-keleti stílusban (pl. római kömény, fahéj, fokhagyma).

    ✅ Vad húsos rakottasok
    • Rakott burgonya vadkolbásszal vagy hurkával – ha a hagyományos rakott krumplihoz kicsit megpirítod a hurkát vagy kolbászt, plusz néhány zöldséget is belecsempészel, egész jó lesz.
    • Rakott káposzta vadkolbásszal – ha van savanyú káposztád és rizsed, ez egy szuper egytálétel lehet.

    ✅ Vad alapú töltött ételek
    • Töltött paprika vadhússal – darált vadból töltelék, rizs, paradicsomszósz, kész is.
    • Töltött káposzta vadmódra – ha van savanyú káposzta leveled, ez is működhet.

    2. Felhalmozott hurka, kolbász – mit lehet vele kezdeni?

    ✅ Hurkás pogácsa / krumplis tallér – a hurkát kiszedheted a bőréből, összekeverheted krumplipürével, formázod és megsütöd serpenyőben vagy sütőben.
    ✅ Kolbászos tészta / rakott ételek – kis adag kolbásszal feldobhatod a rakott zöldséges vagy tésztás ételeket.
    ✅ Hurkás vagy kolbászos quiche – ha van tojásod és valamilyen tésztád, készíthetsz francia pitét.
    ✅ Hurkás töltött gomba – ha van nagyobb gombád, a hurkát összekeverheted zöldfűszerekkel és sajttal, majd megsütheted.

    3. Gabonák és tészták felhasználása

    ✅ Quinoa, köles, bulgur, rizs – mehet salátákba, köretként, rakott ételekbe.
    ✅ Rakott ételek vadalappal – ha van maradék bulgur vagy rizs, rakott padlizsán vagy rakott cukkini is készülhet vadhússal.
    ✅ Tésztás ételek vadmódra – klasszikus milánói helyett vadraguval megbolondított makaróni vagy lasagne is jó lehet.

    4. “Közösségi menza” ötletek

    Ha már úgyis túl sok kajád van, jó ötlet lehet nagyobb adagokat főzni és másokkal megosztani. Például:
    • Egy klasszikus húsos egytálétel (pl. rakott burgonya, rakott tészta)
    • Egy nagy adag leves (pl. gulyás vadból vagy egy gazdag zöldségleves)
    • Egy töltött étel (pl. vadjalapeno töltött paprikák vagy húsos rakott káposzta)

    Hogyan haladj előre?
    • Minden héten vegyél ki pár dolgot a fagyasztóból, és építsd köré az étkezéseidet.
    • Fókuszálj az egyszerű receptekre, ne bonyolítsd túl!
    • Ha van valami, amit tényleg nem szerettek, adjátok oda valakinek, aki szívesen elfogyasztja.

    Ez egy tök jó kihívás, és biztosan lesznek benne izgalmas felfedezések! Ha van konkrét alapanyag, amit nem tudsz hova tenni, szólj, és segítek kitalálni valamit!

    VálaszTörlés
  4. engem nem zavar, hogy a mélyhűtőben van kaja, sőt, ha már nagyon fogyóban van, igyekszünk feltölteni - arra van, nem? :D a vadhúsokat irigylem, elfogadnék belőle. nálunk csak ikea-húsgombócok vannak, mirelit zöldség, gyümölcs, néha csirke, de főleg kenyér, mert hatosával-nyolcasával vesszük, és befagyasztjuk a nagyját. és persze jégkrém, szezonálisan.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Van, ami nekünk is fogy, a húsgolyó, zöldség, virsli, fagyi forog a hűtőben, de pont ezek a nem mindennapi húsok nem annyira. Sokkal hamarabb veszek egy csirkemellet vagy egy fél kilós darált pulykát frissen és csinálok gyorsan abból valamit, mint hogy kiolvasszak egy kilós vaddisznót és abból valami brutális kaját csináljak. Amíg nem ismertem Barniékat, akiknél _minden_ vadból készül, addig én is nagyon szerettem, de azóta már nem annyira értékelem. Ráadásul nem könnyű elkészíteni, mert sokáig kell főzni/sütni, van, hogy olyan kemény, mint a cipőtalp - persze egy jól elkészített szarvaspörkölt az nagyon finom. Én pl a kenyeret sosem fagyasztom le, max pár kiflit vészhelyzet esetére. Na de rajta vagyok ez ügyön, ez a recept tökéletes vadhúshoz! https://www.jamieoliver.com/recipes/beef/jools-s-favourite-beef-stew/

      Törlés
  5. Amikor disznótorost kapunk, sokszor csinálom azt, hogy felkarikázom a kolbászt, vagy leszedem a héjat és összetöröm a belsejét villaval, megpirítom és vagy tejfölös-sajtos tesztával vagy felkarikázott krumplival és hagymaval összesütöm. Nem tudom, hogy hurkaval működhet-e, az pl karfiollal, brokkolival.

    VálaszTörlés
  6. Pont ezt tervezem én is, mert már azt sem tudom, mi van egyáltalán a fagyasztóban :( Rejtélyes vadak és húsok dettó...

    VálaszTörlés