2015. november 14., szombat

Je suis Paris

Egyszerűen nem tudom, mit mondjak. Szörnyű, borzalmas, felfoghatatlan ez az egész, de úgy, hogy 3 napja még ott sétálgattam én is, talán még inkább. Mutatom hol volt a második, a Bastille közelében lévő szállásunk:


Látszik, hogy az utcánk a menő sétálóutcába, a kép aljától felfelé futó, jobbra kanyarodó Rue de Charonne-ba fut bele. No és abban az utcában volt az egyik éttermes lövöldözés, ahol 14 ember halt meg. A hideg futkározik a hátamon. Nem gondolom, hogy veszélyben lettünk volna, vagy bármi ilyesmi, bár tény, hogy nem volt jó érzés látni a fess, gépfegyveres katonákat szerte a városban, akik ahelyett, hogy biztonságérzetet adnának, azt tudatosítják benned, hogy bármikor történhet valami szörnyűség. Az egyik francia srác azt mondta, hogy "talán soha nem volt ekkora valószínűsége egy terrortámadásnak". És tessék.

Ami viszont különösen megdöbbent, hogy egy csomó embertől hallom, olvasom, hogy aha, mit csodálkozunk, talán nem kellene provokálni a szélsőséges muzulmán szervezeteket. Szerintem sem a média, se senki nem tud olyasmit csinálni, ami logikussá, indokolttá, magyarázhatóvá teszi az ehhez hasonló, értelmetlen halálhoz vezető terrorcselekményeket. Bele sem merek gondolni, mik történnek majd még, hogy reagál majd Franciaország, és az hova fog vezetni.

7 megjegyzés:

  1. Amikor ma hallottam pont rád gondoltam Ilonka!
    Rémes és szörnyű ez az egész.

    Előbb-utóbb oda lesz az emberek biztonság érzete, a lelki nyugalma.
    Már a repülőhöz, metróhoz,nagyobb bevásárló központokhoz társítjuk a félelmet. Most már koncerthez, kávéházhoz, focimeccshez, egy szimpla péntek estéhez is?
    Agyrém és felfoghatatlan, hogy jutottunk idáig?
    Közhely tudom de : agresszió agressziót fog szülni és akkor sose lesz vége! :(
    Most kell a világvezetőinek nagyon nagyon okosnak lenniük, mert bármit is tesznek az súlyos következménnyel fog bírni.

    VálaszTörlés
  2. Nem tudtam aludni ezért bekapcsoltam a tvt. Akkor még 'csak' 60halott volt és 100 túsz. Egyből rád gondoltam. Nincs az az ok amivel ez magyarázható lenne. Tökéletesen igazad van.

    VálaszTörlés
  3. én nem attól tartok, hogy a politikusok mit fognak tenni: csak a szokásosat, hajtóvadászat a terroristák és segítőik ellen. ami ennél sokkal nagyobb kérdés, hogy az amúgy is egyre radikalizálódóbb európai őslakosság hogyan fog reagálni? ez a szám már túl magas a tűrésküszöbhöz...szerintem sokaknál kiüti a biztosítékot, és ennek tuti nem a bűnösök, hanem az ártatlanok fogják már megint meginni a levét.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pontosan. Pl. azok, akik maguk is az Isis ellen menekültek Nyugat-Európába.

      Törlés
  4. egyből rád gondoltam én is. és amellett, hogy ez szörnyűséges, nekem is rossz érzéseim vannak a jövővel kapcsolatban, sajnos... :(

    VálaszTörlés
  5. Tegnap este rögtön eszembe jutott, hogy 1-2 napja még ott voltál.
    A döbbenettől még nem nagyon tudok higgadt véleményt formálni, így csak örülök, hogy a feleségem még egy évig biztosan nem megy Párizsba. Évente 4-5-ször mennie kell, most éppen a december eleji jelenésére készülne, ha nem babázna.

    VálaszTörlés
  6. nem akarom mindenkinél körbehaknizni a kommentjeimmel a netet, de mindneki ír róla (én is fogok) és nekem is első gondolatom voltál mikor reggel megláttam mi történt. és borzalmas, össze vagyok törve, egyrészt hogy hogy lehet ezt csinálni, ez egyszerűen döbbentes, hogy a 21. században megtörténjen sajnos, másrészt, hogy nekem is nyomasztó gondolataim vannaka jövőről és én nem akarok egy rettegésben élő, háború sújtotta világban élni, nem szabad, hogy ez történjen mikor vagyunk több millióan, akik elfogadóak és béke szeretőek. Nem szabad,, hogy így legyen, szerintem most kell vaalahogy megoldani fejletebben ha lehet és nem az 1 és 2. vh időibe menni, különben mit sem értek az évek, a tapasztalat...semmi. :( borzalom.

    VálaszTörlés