2016. március 19., szombat

Mango on my mind

Múltkor az egyik kedves olvasóm kérte, hogy írjak recepteket. Ezen kicsit nevettem, mert nem valami izgalmas a táplálkozásom mostanában, kevés időm van kísérletezni, meg csak magamnak nincs is nagy kedvem. Általában sütök egy nagy adag csirkemellet, kacsamellet, halat, és azt eszem párolt zöldségekkel (sokszor fagyasztottból gazdálkodom, sokfélét tartok a mélyhűtőmben), sült zöldségekkel, salátával, meg nagyon bejönnek a zöldségpürék, csináltam már paszternákból, céklából, sütőtökből, sárgarépából*, elképesztően finom köret, főleg, ha van egyszerre többféle. Ha nagyon sűrű a nap, és nincs maradékom, meg időm sem összeütni valamit, akkor anyunál eszem, a héten volt krumplifőzelék (nagyon szeretem), frankfurti leves (azt is, jaj, nagyon), meg tepertős pogácsa (<3). 

A salikat imádom, viszont nem könnyű megoldani, hogy változatos legyen és az ember ne unjon rá. Emiatt tartok itthon finom olajakat és gyümölcseceteket is. Ma én csináltam ebédet anyuéknak is (nehéz elkapni, hogy pont ne legyen épp ebédjük, nekem pedig legyen időm/kedvem), és annyira finom lett, hogy gondoltam, megosztom veletek. Zöldfűszeres csirkemellet csináltam salátával, narancsos mangó öntettel. Persze az öntet volt a kulcs, de megszólalt. 

A csirkemellet megsütöttem pici olívaolajon fokhagymával, zöldfűszerekkel. Egy tálba öntöttem egy doboz friss salátakeveréket (szuperfinomat találtam a piacon), aprítottam hozzá úgy két maroknyi újhagymát, meg negyed káposztát, szeretem bele, mert ropogós. 

Kifacsartam két narancs levét, ezt öszeturmixoltam 2 evőkanál mogyoróolajjal meg egy fél mangóval, ezt csorgattam a salira, és voilá. Tavaly eperrel készítettem hasonlót, az is zseni volt, ráadásul nekem az édesség-kívánósságomat is megoldja.



De ha mégsem? A maradék mangóból mangós-túrós sütit csináltam, sütöttem egy linzer lapot, kiporcióztam kistányérokra, egy adag laktózmentes túrót összekevertem egy fél pohár laktózmentes tejföllel és joghurttal, kicsit megcukroztam, ezt öntöttem a linzerszeletekre, majd meghintettem apróra vágott mangóval. Egyszerű, de iszonyú finom.

*A zöldségpürék úgy készülnek, hogy feldarabolva egy pici vajon, pici vízzel megpárolom az adott zöldséget míg puha nem lesz, majd botmixerrel pürésítem. Ezeknél sosem szoktam keverni a zöldségeket, viszont van, hogy egyszerre több fajtát készítek. 



8 megjegyzés:

  1. Most mehetek a konyhába fosztogatni...

    Amúgy jól néz ki, a desszert azért most felkeltette az érdeklődésem. Lehet kipróbálom, inkább süteményekben vagyok jó mostanában.. :)

    VálaszTörlés
  2. azért a paszternákpüré receptjét beírhatnád :)

    VálaszTörlés
  3. atyaúristen, de jól néz itt ki minden!!!! :)

    (a macskák is - a mi feketénknek is volt egy hamuszürke ikre :( )

    VálaszTörlés
  4. Tökéletes időzítés, már én úgy untam az (egyébként finom) salátáimat! Én grillezett articsókával és mozzarellával készítem, de már kezd elegem lenni belőle:) Amúgy majd az édesburgonya leves receptjét elküldöd/belinkeled, arra már jó ideje fenem a fogam?

    VálaszTörlés
  5. tudod, hogy a laktózintolerancia súlyos fogyatékosságnak minősül és adó visszatérítés jár érte?:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Viccelsz:)? Mesélj, mit kell tennem?

      Törlés
    2. kell egy orvosi igazolás róla, ennyi. ha ez megvan régebbről, visszamenőlegesen is érvényesítheted a dollármilliókat :) csak add oda a könyvelődnek az adóbevallás elkészítésekor, vagy a munkáltatódnak. ha önállóan csinálod meg, akkor pedig a nav honlapján találsz kitöltései útmutatót.

      Törlés