2020. május 22., péntek

bad, bad, not good

B egyik barátja pár napja elesett bicajjal, és nyakig fekvőgipszben fekszik otthon, miközben egyedül él. Persze van segítsége, a szülei például, de azért tutira nem könnyű friss sérüléssel, egy lábon ugrálva ellátni magát a súlyos gipsszel. Úgyhogy ma sütöttem  rakott krumplit, főztem gyümölcs levest, és Barni vitt neki ebédre egy jó nagy adagot mindkettőből, nagyon örült neki. A lábam még sosem volt eltörve (a karommal, csuklómmal ellentétben, ami nem egyszer), de ilyenkor eszembe szokott jutni, hogy mekkora szívás lehet. Még a terhességem elején, decemberben talán, volt egyszer olyan, hogy Barni szüleitől jöttünk ki, és míg ott voltunk, ónos eső esett, én értem először ki a lépcsőhöz, és ahogy ráléptem, azonnal kicsúszott alólam a lábam. Nem estem el, de eszembe jutott, hogy mekkora brutál pech lehet terhesen eltörni a lábad. 

Délután meg elmentünk pelenkázó lapot nézni, mert amit vettünk, nem fért bele a pelenkázóasztalunkba (kb 1-2 centin múlt, ezt mondjuk nem is értettem, azt gondolná az ember, hogy ezek standard méretűek), és ki is derült, hogy nekünk olyan kell, aminek nincs kemény lap az aljában, úgyhogy ez is megoldódott. 

Aztán elmentünk a Baross utcába a b.boom kismama boltba, akiknek a cuccaira ezer éve csorgatom a nyálam, gyönyörű dolgaik vannak. Felpróbáltam pár rövidnadrágot, mert szeretnék egyet nyárra (csak jönne már), egy ruhát, meg ezt-azt, és hiába volt minden meseszép, meg hiába győzködött Barni, hogy jól állnak a ruhák, annyira megviselt, hogy maszkban küzdöm magamra a cuccokat a picike fülkében, és annyira rossz volt látni a megnőtt combjaimat, a nagy fenekem, a megdagadt bokáimat, meg hogy teljesen átalakult a testem és semmilyen formában nem tudom kontrollálni, hogy hogyan (de)formálódik, hogy egy pillanat alatt lelombozódtam, és végül lógó orral jöttem ki az üzletből. Tudom, érzem, hogy borzasztóan felszínes dolog ilyesmiket gondolni egy terhesség utolsó etapjában, és talán eddig még nem is szembesültem eddig ezzel ennyire, de ma nagyon megviselt, hogy a testem jelenleg nem az én testem, hogy időnként fáj a hátam, akkor is, ha jógázom és tornázom, feszül a csípőm, úgy járok, mint egy pingvin, időnként pedig iszonyúan elfáradok. Hazaértünk, és azonnal lefeküdtem, hogy ne is kelljen gondolkodnom, és azóta is egy nagy, fekete felhő ül rajtam, és semmi nem jó.

25 megjegyzés:

  1. Egyaltalan nem felszines dolog. Sot. Valojaban szerintem az egesz anyava valas legnagyobb belso konfliktusa, hogy a tested (es az idod) nem a tied nagyon-nagyon sokaig (a szules utan is). Ha valamirol, akkor errol tenyleg erdemes anyaval, sogornokkel, baratnokkel beszelni, mert a szules maga es a mindenfele jarulekos fiszfaszok elotorpulnek emellett az egesz mellett. Az osszes valaha kapott okos tanacsot a hasfajasrol meg az altatasrol becserelnem arra, ha barki beszelt volna nekem errol elotte. Remelem, azert hamar kisut majd a nap, es elmegy a fekete felho.

    Jobbulast szegeny baratnak! Ennel mar csak az nagyobb szivas, mikor a labad es a kezed is el van torve egyszerre. (Volt szerencsem hozza.) Finom rakott krumpli.

    VálaszTörlés
  2. Nem felszínes, normális! Engem mondjuk azért nem érdekelt, hogy mi lett terhesség alatt, után a testemmel, mert előtte sem voltam sem szép, sem csinos. Így nem vesztettem semmit.
    De a kontrollvesztés feletti ijedelem ismerős, nagyon is, néha még így 4 év után is, hogy nem én vagyok az életem ura.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon figyelmes vagy, hogy csinaltal neki kajat. Nekem is csak egyszerre egyfele gipszhez volt szerencsem eddig (vagy konyok vagy terd), nyakig soha... de mankozni nagy szivas, az tuti.

    A harmadik trimeszter; hat igen :(.
    Senki nem mondja h ugy megy az ember, mint a pingvin, h minden egyes felallaskor faj a szemeremcsont, hogy mindig pisilni kell es hogy a szervezet a vilag osszes vizet begyujti es lehetoleg a vegtagokban tarolja dagadt bokak es kezek formajaban. Meg nemtom, de talan utolag ezek a dolgok el is felejtodnek/megszepulnek...

    Kitartast, mar csak nehany het! Azert a szulessel majd csomo kilo meg viz lemegy...
    (Keretlen tanacs level egymillio: nekem mindig azt mondta a dokim, hogy masfel - 2 liter viznel tobbet ne igyak meg, mert a hormonalis valtozasok miatt szepen elraktarozza a szervezet es jon a labdagadas. Iszonyat volt eleinte, mert annyira szomjas voltam orokke, hogy volt, hogy egy ulto helyemben meg birtam volna inni ennyit; de a mennyiseg csokkentes, meg hogy aprankent ittam csak meg, segitett. Es befejeztem.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem sem nem felejtődnek, sem nem szépülnek meg. :)) Engem ért pár váratlan dolog amúgy szülés után is. Pl. én a terhesség alatt nem vizesedtem, erre a szülés után kb. 4 nappal iszonyat felteltem vízzel, olyan szinten, hogy kb. 3 napos vízi hullaként néztem ki, valahogy a belső szervek visszarendeződése közben a vesék elfelejtettek működni. (Volt is némi izgalom emiatt, de ez most nem ide tartozik.)
      Aztán meglepődtem, hogy nem lesz rögtön lapos a hasam, nagyon viccesen hangzik persze, de akkor még nem volt ennyi youtube videó, meg ilyenek, és engem nagyon letaglózott, hogy hogyan nézett ki, pedig 43 kg voltam a szülésem után, nem mondatnám, hogy kövér. :)
      Azért a legtöbb dolog elmúlik, megoldódik, meg nem a terhesség, hanem az öregedés miatt változik meg az ember teste.
      De engem nagyon megnyugtat, hogy a páromnak az egyik legjobban a hasam (!!) tetszik belőlem, pedig 5 gyerek nyújtogatta széjjel. :)

      Törlés
  4. Szolidaritok veled, en ugyan terhes nem vagyok, de a faradtsagtol ide is jutott abbol a fekete felho pamacsbol.

    VálaszTörlés
  5. Múlt héten belibegtem a terhesgondozásomra, mellékesen megjegyeztem, hogy amúgy a napi magnosolv adag ellenére húzódik a hasam délutánra. Nem minden nap, de egy este kicsit görcsölt is a vádlim. Ilyesmik. Ó, megvizsgál (már előtte a védőnő mondta, hogy mindenképp mondjam a dokinak, de annyiszor kérdezte már hogy görcsölök-e, azt hittem valami mérföldkőhöz érek vele:D). Nyilván megvizsgált volna mindenképp, de látszott, hogy igen odafigyel. A végén azt mondta pihenjek le, ha húzódik. Egy hétig (!!!!) nem bírtam feldolgozni:DDD azt hittem ad valami csodaszert, szaladok tovább:DDD persze vehetek be extra magnéziumot alkalmanként, de az adag fixen emelése nem indokolt, és igen, hát pihenjek le. Fcuk :DDD Minden megéri a végeredményért, de olyan piti dolgokon emelkedek felül nehezen, ehhez képest az énképünk változását elfogadni nehezebb <3 kitartást:) Ilyen öltözködős problémám azért nincs, mert annyit fogytam a gdm-től, hogy ugyanazok a ruhák rám jönnek nagy hassal, ha nyúlik kicsit hasban az anyag, vagy olyan a fazon nagyon furi :D mondjuk a nadrágokat bannoltam egy az egyben.

    VálaszTörlés
  6. Velem az történt a legkisebbemnél, hogy mentem valami vizsgálatra a kórházba, már 8. vagy 9. hónapban voltam, óriási hasam volt, a kormány mögé is alig fértem be. És baromira büszke voltam, hogy egy nagyon szűk helyre milyen ügyesen leparkoltam, aztán kinyitottam az ajtót, és rá kellett döbbenjek, nem fogok tudni kiférni a hasamtól. :)) Vagy hasammal. :) Az a kép maradt meg bennem magamról, hogy vékonyka vagyok és minden résen átslisszanok.
    Szerintem tök nem gáz ezen panaszkodni, és sok dologról nem ie beszélnek az emberek, nők, nekem sok dolog okozott meglepetést, nem is annyira a terhesség, hanem a szülés után.

    Amúgy édesanyám az öcsémmel terhesen törte el a lábát, ráadásul olyan szarul, hogy combig gipszben volt, és úgy is szült...

    Szerintem a párod biztos gyönyörűnek talál így is, aztán meg hamar a régi leszel, fitt és fiatal, csak már boldog anyukája a kisbabátoknak. :)

    VálaszTörlés
  7. Nekem eltort a térdem császár után kB egy hónappal, eléggé utáltam, hogy megen' gerincbe szurit kellett kapnom. Előtte pedig három hétig vártam az MR-re, mankóval és a csecsemővel a honom alatt sasszéztam. Isteni volt 😁.

    VálaszTörlés
  8. Már csak az én beszámolóm hiányzik hogy milyen volt nagy hassal. Mindjárt leírom, biztos érdekel😆

    VálaszTörlés
  9. Drága Milonka, teljesen normális kismamaérzéseid vannak! (Egyébként érdekes dolog ez az énvédelem. Nekem is volt olyan témám a szülés körül, amit miért nem mondott senki előre????, aztán sokkal később rájöttem, hogy de, volt aki mondta. Sőt, többen is mondták. Csak éppen egyszer sem engedtem be a tudatomba.
    Nagyon sokat gondolok Rád, sok szeretettel, így ismeretlenül is.

    VálaszTörlés
  10. Tudom, hogy ilyenkor vajmi keveset számít a külső szemlélő véleménye, de szerintem nagyon-nagyon csinos kismama vagy, és biztos vagyok benne, hogy a sok mozgás meg egészséges életmód segíteni fog benne, hogy pár hónap múlva a régi Molnárilonka legyél testileg-lelkileg! Tarts ki, ez az állapot nagyon gyorsan el fog múlni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nagyon cuki vagy, köszi:) tudom, hogy a nagyja a fejemben van, meg a hormonok őrjítenek meg, de hát ez van.

      Törlés
  11. Azert sok minden irhato a hormonokra szerintem.:) Nem gáz ez, tok normalis. Plusz tegyuk hozza, hogy eleg extrem idoszakban vagy(tok) várandósok...
    A b.boomban tenyleg nagyon csinos ruhák vannak, sokszor nezegettem (arrafele dolgoztam), viszont nagyon sokalltam az áràt. :)) A viz majd lemegy szules utan szep lassan, azert nyaron ez elviselhetobb hogy nem kell annyi reteg ruhat, farmert, bundas cipot felvenni.
    Remelem azota kisutott a nap, esetleg egy kis befele fordulas, kismamajoga jot tenne.

    VálaszTörlés
  12. ezek után muszáj voltunk mi is gyümölcslevest csinálni hétvégére, nyami!

    VálaszTörlés
  13. Valoban, amennyit itt lattunk beloled, sugarzoan milonkas maradtal, es nagyon csinos vagy 😊
    Mindamellett kontrollalhatatlan a valtozas, es kevesse befolyasolhato, ez teny.

    Erzelmek.
    A hormonok miatt olyan erzelmi hullamvasuton ulsz, hogy jajjj.... Itt is be-beüt varandosan a nem vagyok a magam ura erzes - ez hogy jott ki a szamon? - hogy a francba tudtam mar megint elbőgni magamat? - miert vagyok ilyen buval .szott?

    Olyannyira a hormonok rangatjak ilyenkor a varandos noket, h nekem kesobb erre visszagondolva sikerult megertenem a kamasz gyerekemet. Az en angyali gyermekem ugyanis viszonylag rovid ido alatt egy labilis sundisznova valt. Akirol tovabbra is tudtam, hogy szeret, neha viszont nagyon nem igy latszott + fajt latni, h az en gyonyoru, okos kincsem mennyire nincs joban magaval (segitseget kapott).

    Azutan valahol szembejott ez a par mondat, h gondoljunk vissza, milyen erzelmi hullamvasuton ultunk, amikor őt vartuk - na, most ő is ugyanugy, a hormonjainak kiszolgaltatva vergodik idorol-idore - csak ez nem 9 (+ meg par: gyermekagy) honapig tart, hanem tovabb...

    Mar fiatal felnott. A hormonjai nagyjabol bealltak - es tunderi felnott lett belole ❤ Mar nem az en kismacskam - egy onallo felnott, akivel csudajo beszelgetni, fozni, kirandulni, jatszani, egyutt tanulni, megölelni. Időt tolteni, ha epp oly szerencses a csillagok allasa, h megtehetjuk, mert mar 1000 fele szalad a vilagba, olykor hetekre, honapokra - elve a sajat eletet.

    Tanacsok: szerintem ilyenkor az emberek nagy reszeben tobb dolog indul be egyszerre. Egyreszt ha csak pillanatokra is, de ujra felidezodik, kisse atelik eletuk e fontos szakaszat. Masreszt a nők probaljak atadni a sajat tapasztalataikat. Van, aki eroszakosabban, szinte basztatva, h ez csak ugy jo, es minden mas karhozat. Vki elmondja, mert pl orult volna, ha neki hamarabb szolt volna vki, es kezdj az infoval amit akarsz, ő tovabbadta.
    En a legeroszakosabbakon kivul mindenkit meghallgattam - es a sok hallott, olvasott dologbol gyurtuk ossze a ferjemmel felig osztonosen, felig nagyon is tudatosan, mit hogyan akarunk csinalni. De tobbszor volt, h egy kivulrol, varatlan helyrol jott info lenditett tul minket egy-egy addig ismeretlen nehezsegen.

    VálaszTörlés
  14. Ezzel a maszkozásos borzalommal nagyon együtt tudok érezni! Végre lehet menni pl múzeumba/vásárolni/stb, de a móka fele odaveszett, mert a maszot hordani 1-2 óráig borzalom, mert meleg, nem kapok benne rendesen levegőt és senkinek nem látom az arcát rendesen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nekem esküszöm még a hallásomon is ront, állandóan vissza kell, hogy kérdezzek, mióta maszkot hordok!
      mi lehet szegény siketekkel, akik szájról olvasnának? :((

      Törlés
    2. Hahahaha, lehet a nem siket emberek is olvasnak szájról, csak nem tudatosul bennünk, ezért nehezebb most a másikat megérteni.

      Tényleg! Hogy élheti ezt meg valaki, aki szájról olvas...

      Törlés
    3. https://hvg.hu/elet/20200403_koronavirus_jarvany_szajmaszk_szajrol_olvasas_jelnyelv

      Törlés
    4. Bámulatos hol tart már a tudomány ;)

      Törlés
  15. Egy volt tanárom lánya kitalált egy alkalmazást kismamáknak a PregHello-t,hallottál már róla?Te jutottál az eszembe hátha hasznát veszed.Szia

    VálaszTörlés