2021. november 13., szombat

helyzetjelentés

Szombat dél van, Dani alszik az ágyunkon, remélhetőleg még vagy másfél órán keresztül. Barni dolgozik, de csak 10 körül kellett indulnia, nagyon jó volt együtt ébredni reggel. Közeledünk az őrület vége felé, jövő héten vége a projektnek, amiben dolgozik, azt ígérte, idén már nem vállal munkát. Így, hogy látom a fényt az alagút végén, jobban is érzem magam, de azért jó lenne már ott lenni, hogy el tudjam hinni. A sütőben egy szép nagy, apró kockákra vágott sütőtök sül, amiből leves lesz, saláta quinoával és gránátalmával és curry is, ráadásul nagyon finom illat van tőle az egész lakásban. Néha azt gondolom, hogy nem szeretem a telet, de igazából ezeket a hangulatokat nem cserélném el semmiért. Már a karácsonyt is várom, bár még semmilyen előkészületet nem tettem, de majd hamarosan. Azt nem tudom, hogy hogyan oldjuk meg a karácsonyfát, egy nem túl nagy, szép kövéret szeretnék, mit mindig, de egy másfél éves mellett, gondolom, az életveszély. 

Ha már szóba jött a másfél éves: Dani szeparációs szorongása, ahogy jött, el is múlt úgy két hét alatt, fú, nagy megkönnyebbülés. Akaratosabb, mint előtte, egyre inkább az, de meg lehet vele beszélni a dolgokat, nagy hisztit még nem láttunk. Velem bújósabb is, és hál'istennek csodásan elvan az apjával és a nagyszülőkkel is, kedden ott is aludt. Élvezzük, hogy mennyit tanul minden nap, rengeteget dumál, és nagyon ügyesen haladunk a pelusok elfelejtése felé. Mondjuk azt nem értem, hogy ha nem otthon vagyunk, hanem mondjuk étteremben vagy kávézóban, akkor egy ekkora gyereket hogy visz el wc-re az ember? A legtöbb helyen nincsen gyerek-ülőke, ő meg azért nem annyira gyors még, hogy tartsam fölötte, míg végez. 

Láttunk a héten néhány lakást, egyrészt el vagyok képedve az árakon, illetve nem is azon, hogy milyen árak vannak, hanem hogy milyen lakások kerülnek annyiba, amennyibe. Ami még érdekelne, és írjátok is meg, ha tudjátok a választ, hogy láttam például a XI. kerületben egy gyönyörű, tökéletes elrendezésű, 82 m2-es lakást, ami szerintem nem is annyira kicsi, és én nem értem, hogy hova rakják az emberek a cuccaikat. OK, hogy van mondjuk két komolyabb gardróbszekrény a ruháknak (számoljunk egy 4 tagú családdal), az előszobában elfér pár cipő, kabát meg a porszívó, a konyhában meg a konyhai cuccok, de ha nincsen padlás, pince, vagy garázs, akkor hova rakja az ember a többi cuccát? Az épp nem használt babacuccokat? A babakocsit? A fondue készítőt? A szerszámokat? A téli gumikat? A bőröndöket? A karácsonyfadíszeket? A bicajt, görkorit, gördeszkát, wakeboardot, síléceket stb? A Frankelhez volt egy kis tárolónk, de az 4 lakásé volt közösen, semmi olyat nem raktunk oda, amit sajnáltunk volna, ha eltűnik. 

Újra rendszeresen járok edzeni, hetente 3x, ebből egyszer, szerdánként az edzőlányhoz. Még csak egy hónapja megy rutin-szerűen, de már most úgy érzem, hogy visszakaptam a kontrollt a testem felett, szépen beállt a kajálás is, ennyi mozgás mellett eszembe sem jut össze-vissza enni. Üröm az örömben, hogy a héten már maszkban, fertőtlenítőben-fürödve toltam (meglepően oké volt, mondjuk furán néztek rám, de nem bántam),  bármit megteszek, csak hogy járhassak. 

Valamelyik nap autóval jöttünk haza Budapestről, Dani aludt, és még akkor sem ébredt fel, mikor  hazaértük volna, úgyhogy kicsit autóztunk a Dunakanyarban, aztán mikor felébredt, Nagymaroson megejtettük a délutáni levegőztetést is. Ez a gyerek pont úgy imádja a Dunát, mint én. 


18 megjegyzés:

  1. Nekünk mindig egy asztalon áll a kb. 1,5 méteres karácsonyfánk, amióta gyerekünk van. Amíg piszkálta volna Flóra, nem érte el, most meg már nem bántja, de még pár évig Viola miatt marad az asztalra állítós módszer.

    WC szűkítőből nekünk kicsire összehajtható van, adtak hozzá egy kis szütyőt is. Mindenhova azt vittük, amíg szükség volt szűkítőre. Most meg vagy tartom a gyereket, vagy wc papírt teszek alá. Van eldobható wc ülőke is, de még sosem sikerült találnom üzletben. Az összehajthatós ilyen, csak nekünk békás: https://www.amazon.de/Faltbarer-Toilettensitz-Toilettentrainer-Gimars-unterwegs/dp/B071JD9TQJ/ref=sxin_20?asc_contentid=amzn1.osa.8bc01579-0bfe-459e-9936-571606388d28.A1PA6795UKMFR9.de_DE&asc_contenttype=article&ascsubtag=amzn1.osa.8bc01579-0bfe-459e-9936-571606388d28.A1PA6795UKMFR9.de_DE&creativeASIN=B071JD9TQJ&crid=B2SL2JRE1JJV&cv_ct_cx=wc+sitz+kinder&cv_ct_id=amzn1.osa.8bc01579-0bfe-459e-9936-571606388d28.A1PA6795UKMFR9.de_DE&cv_ct_pg=search&cv_ct_we=asin&cv_ct_wn=osp-single-source-mobile&keywords=wc+sitz+kinder&linkCode=oas&pd_rd_i=B071JD9TQJ&pd_rd_r=7f70b51b-cb22-49fd-9e00-7460b70f46b0&pd_rd_w=UPYMh&pd_rd_wg=lhj2U&pf_rd_p=93312e42-6713-4c3b-be12-6d736dae6afb&pf_rd_r=XBB5VQYKFEXJGC30T9JA&qid=1636839505&sprefix=wc+sitz+ki%2Caps%2C162&sr=1-2-78b06539-dce7-4911-9ef7-723e018c4453&tag=eltakosp-21

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudtam, hogy létezik ilyen, ez meg is oldja a problémát, köszi szépen!

      Törlés
    2. nekünk ilyen van: https://amzn.to/30mGcQP ez ülőkeként és biliként is funkcionál (ha teszel bele pl egy zacskót). szuper találmány, nekünk sokat segített (sokat autózunk, országok között).

      Törlés
  2. És létezik a dm-ben paper potty nevű cucc is, gyakszi egy kihajtogatható papír bili. :)

    VálaszTörlés
  3. Mi panelban lakunk, de amikor kerestünk lakást, nekem az volt a legfontosabb, hogy legyen gardróbhelyiség és kamra, vagy ki lehessen alakítani, mert sok szezonalis cuccunk van, pl. kempingfelszerelés. Egy külön "lomos" helyiség, amire ra lehet csukni az ajtót, sokkal többet elnyel, mint sok szekrény. A téli gumit egy ideig olyan gumisnál tároltuk, aki pénzért mindig örizte. Sok helyen a loggian, erkélyen van felsorakoztatva, az az asztal laba. 🙂 Nekem most ezért van négy évszakos gumim, de én ritkán használom a kocsit.

    VálaszTörlés
  4. Én is a hordozható wc-szűkítőt akartam javasolni (csak onnan tudom, hogy ilyen létezik, hogy örököltünk egyet), de látom, már megelőztek.
    A lakáshoz: nálunk a (22. kerületi, bőven nem 82 négyzetméteres lakásos, lakótelepi) házban volt egy tároló, direkt bicikliknek és babakocsiknak, illetve játszótéri kellékeknek (vödör, lapát és tsai.), és minden lakáshoz tartozott pincehelyiség is. Na meg erkély, amíg szintén remekül lehet lomtárnak használni, ezt sajnos tapasztalatból tudom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk a földszinten a lépcsőházban parkol a babakocsi, a roller, a bicikli meg mások biciklije, meg minden is. Mondjuk ez nyilván lakóközösség meg környék függő, de eddig hálistennek még senki nem akarta elvinni a cuccokat.
      Amúgy meg van egy garázsunk, ahol nem az autók laknak, hanem minden is. Síléc, bakancs, korcsolya, sup, pumpa, utazóágy, felfújható alvómatrac, régi kanapé, hűtő, mikró; plusz végtelen plusz egy darab ikeás fedeles doboz a kinőtt gyerekruháknak méret szerint. Egy gyerekkel 43 négyzetméteren laktunk 2 éves koráig, ötletem nincs, hogy hogyan fértünk el, gyanítom sehogy és anyósoméknál dekkolt minden nem használt cucc :/.
      Irigylem aki képes nagy kevés cuccal létezni, sajnos minden igyekezetem ellenére én nem vagyok ilyen. Pedig folyamatosan szortírozok és pakolok.

      Törlés
  5. Drága Milonka! Az én hozzászólásom nagyon off, de az Aldi katalógusát nézegetve láttam, hogy nov. 21-től kapható a svájci sajt, amit úgy szeretsz. És a kisfiad, még hátulról is egy tünemény !

    VálaszTörlés
  6. nálam mindenhol szekrények vannak, nem lehet lépni a szekrényektől, a szekrényekben pedig MINDEN van, meg a tetejükön is van minden, utálom és imádom egyszerre. ja és van biciklitároló a földszinten (rollerrel meg ilyenek) de oda kb be se tud lépni az ember, nem tudnék babakocsit ott tartani (bár az esernyőkocsink pont ott van, összecsukva, becsomagolva).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. mesélte egy (volt) barátnőm, amikor szeretője volt egy eredetileg német pasinak, hogy mikor volt fenn a pasi (és a családja) lakásán, meg volt döbbenve, hogy _semmi_ felesleges cucc nem volt a lakásban. Szóval ez esetleg kultúra-függő, hogy mi, magyarok, gyűjtögetünk?

      Törlés
    2. meg esetleg nagyobbak a nemet lakasok? egy nemet baratunk meselt az uj hazarol, kicsit pironkodva, hogy a konyha eleg kicsi, csak 60 negyzetmeter, en meg öö, mi osszesen 60 negyzetmeteren laktunk negyen, tizeves koromig (granted, sokkal kevesebb lommal, mint most harman 80 nm-en, no meg cica+kutya😁. szerencsere van pincenk, ami olyan, mint Monica rumlis szobaja!)

      Törlés
    3. Abban biztosan kultúra-függő, hogy errefelé sokkal inkább divat albérletben lakni, és ha az ember párévenkénti továbbköltözésre van berendezkedve, akkor kétszer is meggondolja, hogy mit tesz el vs dob ki / adományoz el stb.

      Törlés
  7. Mikkor az öcsém 1,5 éves volt karácsonykor, nagy fánk volt, plafonig érő, földön álló. A törékeny díszek voltak feljebb akasztva, hogy ne érje el. Mindig mondtuk neki hogy vigyázzon, mert szúr. Egyszer kicsit nekiment véletlenül, onnantól nagy ívben kerülte a fát, nem birizgálta.

    VálaszTörlés
  8. én azt tapasztalom, hogy az ember gázhalmazállapotú: lakás közben kitölti a rendelkezésre álló teret, legyen az akármekkora. :)
    de abban igazad van, hogy egy családnak, még ha picike lakásban lakik is, szüksége van egy tárolóra. mi 32 négyzetméteren kezdtük a közös életünket, de akkor is volt egy falatnyi tárolónk azoknak a cuccoknak, amik nem voltak a lakásba valók. (most meg úristen, egy lakás + pince és egy rendes nagy ház több melléképülettel van tele úgy, hogy én iszonyúan szortírozós, rendrakós, kidobós vagyok, de ilyeneket őrzünk, hogy az összes valaha vett (=iszonyúan sok) legó DOBOZA. :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De hát ez evidens, a legó nem ér semmit az eredeti doboza nélkül! :)

      Törlés