2022. május 18., szerda

neat and tidy

Én és a rend és tisztaság furcsa, on/off viszonyban vagyunk egymással. Mindig is vonzódtam a tip-top harmóniához, ahhoz, hogy a dolgoknak meglegyen a helyük, imádom nézegetni az átlátható, rendezett, szép tárgyakkal teli enteriőröket, fiókokat, szekrényeket, polcokat, szeretem, ha kiszámítható kis cuccok vannak a táskák, ruhák zsebeiben. Sajnos ez nekem nem jön természetesen, sok időt töltök vele, hogy ilyen legyen a környezetem, de perceken belül képes vagyok káoszt gyártani magam körül, és sajnos hajlamos vagyok úgy is hagyni. Ha valaki nem tölt velem sok időt a természetes környezetemben, akkor erre soha nem fog rájönni, de aki velem él, az előbb-utóbb rájön, hogy a szívem mélyén rendetlen és hanyag vagyok, aki iszonyúan küzd ez ellen. Nálunk én hagyom a földön a piszkos zoknit és Barni viszi el a szennyestartóba a fürdőszobába,  viszont én vagyok, aki azonnal elpakol a konyhában, és nem érti, miért nem lehet a koszos edényeket azonnal a mosogatógépbe tenni. Sokszor nem találom a dolgokat, mert hiába van meg a helyük, nem oda rakom őket vissza. Nem tudok rendet tartani a szekrényemben, elég egy átöltözés és mintha bomba robbant volna. Abszolút értem a Marie Kondo hype-ot, de én soha nem leszek minimalista, ezerszer vonzóbbnak találom, amikor van egy kis bohém lazaság egy otthonban. Kicsit olyan érzésem van mindig, mintha ő nem hinne a tárgyakban, nem szeretné őket, én pedig imádom őket.  Közben pedig együtt élek egy kényszeres rendszerezővel, akinek ha kinyitom a szekrényét, amiben csak pólók vannak (szerintem 500-nál több van neki), és meglátom, hogy szín szerint vannak elpakolva, akkor nem értem, hogy miért nem ő tartja rendben az én ruhásszekrényemet is. Természetesen tudom, hogy soha nem lesz patika otthonom, de azért egy új lakás, új konyhával, hatalmas gardróbszekrényekkel, óriási tárolóval azért az tiszta lap ilyen szempontból is. Reménykedjünk a legjobbakban.






És amiért ezt írom, az a cipő-ügy. Mindkettőnknek (aránylag) sok tornacipője van. Én hordom őket sokat, ha széthordtam, kidobom, ha kiszeretek belőle, nekiadom az unokahúgomnak. Barninak viszont sok olyan tornacipője van, gyönyörű darabok, ami még a lábán sem volt soha. Mióta ismerem őt, sok cipőt kaptam tőle, és ahogy ő is teszi, elkezdtem én is az eredeti dobozában tartani őket. Viszont továbbra sem annyira vigyázok rájuk, van, hogy tisztogatom őket, de olyan nagy elvárásaim nincsenek velük szemben. You know, cipők, hordom őket, koszosak lesznek.

Viszont a múltkor láttam egy videót és elszégyelltem magam. Követem Kayla Itsines-t, az ausztrál fitnesz gurut, nagyon bírom az edzéseit, sokszor az edzőteremben is az ő mozgássorait követem végig, sokat tanultam tőle a mozgásról. Na hát Kayla is OCD-s, rengeteget takarít, és a hófehér edzőcipői mindig makulátlanok. Azt hittem, azért, mert nyilván szupergazdag és ezer van neki, de elmesélte, hogy ő rendszeresen csili-vilire takarítja ki a cipőit. Ott, a videón ki is mossa egy barátnője meglehetősen koszos tornacipőjét hófehérre, és ezen annyira felbuzdultam, hogy egy csomó cipőmet kimostam azóta, és mindegyik ragyogó tiszta azóta. 

Én úgy csinálom, hogy kiveszem a cipőfűzőt (ő ki sem veszi), egy lavórba kézmeleg, jó mosószeres vizet teszek, beleáztatom a cipőt fél percre, jól átdörzsölöm az egészet szódabikarbónával egy körömkefe segítségével (a csomagolásmentes boltban vettem kilós kiszerelést, imádom takarításhoz használni), és hagyom a cuccot hatni pár percet. Utána egy mosózsákban bedobom a mosógépbe egy rövid programra minél alacsonyabb hőmérsékletre (Kayla hideg vizes programot használ, én 20 fokra állítom), rakok mellé normál mosószert  (ő azt mondja, a fehérítőtől besárgulhat a cipő talpa) és egy régi törölközőt, hogy a cipő ne verődjön szét centrifugáláskor. Végül kirakom a szabad levegőre megszáradni, és kész is. Meseszépek lettek, Barni is teljesen fel van dobódva, hogy kb újak a cipőink. Én még a fehér Reebok tornacipőimet is kimostam így, pedig van rajtuk bőr rész is, de semmi bajuk, olyanok, mint új korukban. 

egy ilyen gardróbot el tudnék képzelni magamnak... és aztán valaki rendet tarthatna benne 

19 megjegyzés:

  1. De jó ez a posztod! Hetek óta azon töröm a fejemet, hogyan tisztítsam le a tornacipőimet úgy, hogy ne csak kenjem rajtuk a koszt. A lavór és szódabikarbóna nagyon jó ötlet, köszi!
    A szép és rendezett tároláson én is mindig gondolkodom, mondjuk nálunk inkább az a baj, hogy jelenleg nincs elég hely, át kell alakítani a nappalit és szeretnék új bútorokat venni. 🙂

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szaffi, most láttam, hogy bezártad a blogodat... Ugye, nem végleg? Annyira jó volt téged olvasgatni!

      Törlés
    2. Köszi, aranyos vagy! Kis szünetet tartottam, ma/holnap visszanyitom.

      Törlés
  2. Én egyszer kimostam mosógépben két edzőcipőt is (szintén hidegvizesen) és teljesen tönkrementek. A bőr összement rajtuk, a textil rész meg nem. Mi a megoldás??

    VálaszTörlés
  3. Amúgy baromira tetszik ez a gardrób az alsó képen. Csakhogy: poros lesz minden. (A cipőknek mondjuk OK, főleg ha dobozban vannak) de a ruhák? Egyébként én is színek szerint tartom a felsőimet, de már a Férjemét és a gyerekét nem mert nincs időm. És mindketten olyan típusok, hogy csakis a stóc (így írják?) aljából vesznek ki pólót, és összedől az egész. Nem értem az ilyen ember lelkivilágát.

    VálaszTörlés
  4. Valóban, jó ez a poszt. És ahogy írod.....most ugrott be, hogy az én pólóim is szín szerint vannak rakva és a blúzaim is szín szerint felakasztva :D :D De ezen én nem is filóztam még....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. amíg egyedül laktam, nálam is így volt. Egyszer az egyik fiú barátomnál láttam, hogy az ingei és a nyakkendői is szín szerint voltak bepakolva a szekrénybe és annyira szép volt úgy, hogy megihletődtem. Én nagyon kupis vagyok meg szétszórt, de a vállfára beakasztott cuccaim szín szerint voltakk és olyan jó is volt rájuk nézni, amikor kinyitottam az ajtót keresgéléshez <3

      Törlés
  5. Jajj Milonka, olyan jó, hogy megint sokat írsz!
    Nekem nagyon tetszenek ezek a nyitott és légies konyhapolcok, de sajnos azon hatalmas rendet kell tartani, ráadásul csak akkor szép ha ilyen egységes a tányér/pohár felhozatal. Szóval én ezt elengedtem, a szekrényre rácsukom az ajtót és meg van oldva a 10 különböző teáscsésze problémája.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. dehogyis, a nyitott polc akkor a legszebb, ha minden csésze/tányér/pohár teljesen másmilyen! ❤️

      Törlés
  6. Köszi a cipömosos tippet, pont aktuális. A gyerek melyik cipőjében ment volna a Kadét versenyre, ha nem a fehérben?! Egyszer megsúroltam és egész látványos lett a javulás, de még egy kört akartam ejteni rajta, így kipróbáltam az ajánlott módszert és most csak úgy ragyog! Köszi mégegyszer!
    A rend a másiám, de olyan igazi katalógusrendet tartani képtelenség 3 pasi mellett, na meg épphogy nekikezdtünk felújítani, szóval ez még odébb lesz :)

    VálaszTörlés
  7. Egy német quizshowban hallottam, hogy a textilcipöket a mosogatógépben a legegyszerübb tisztitani. Persze, másik cipökkel együtt, nem edényekkel. :) Még nem próbáltam ki, és korábban nem is hallottam ilyesmiröl, de a quizshowban úgy beszéltek erröl, mintha közismert dolog lenne...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. de a mosogatógép nem irdatlan meleg a cipőknek? :O vagy csak nekünk van buta mosogatógépünk, ahol a fokot nem látom, de mindig baromi melegnek tűnik, amikor lejár a program?
      (nálunk a biciklilánc is a mosogatógépben tisztul, szóval én már nem lepődöm meg semmin :D)

      Törlés
    2. Fogalmam sincs, de most meggugliztam, vannak Youtube videók is a témához, azokhoz gondolom, van felirat is. meg ez a cikk azt állitja, hogy csak börcipöt nem szabad a mosogatógépben mosni, a textilcipöket igen. https://www.instyle.de/lifestyle/sneakers-spuelmaschine-waschen A legfelsö rekeszre kell tenni a cipöket, fejjel lefelé.

      Törlés
    3. https://www.instyle.de/lifestyle/sneakers-spuelmaschine-waschen Ebben a cikkben azt állitják, hogy nem, csak a börcipöt nem szabad, a textileket igen. A legfelsö rekeszre, fejjel lefelé kell betenni a cipöket. Vannak youtube videók is a témához. a férjem már régóta, a quizshow óta szorgalmazza, hogy próbáljuk ki, de engem még nem vitt rá a lélek.
      Biciklilánc is jó ötlet! :)

      Törlés
    4. az én mosogatógépemen 45 fokos a leghidegebb program, és ezeken a cipőkön azért van ragasztás is, gumi... szóval én nem merném berakni, de ha kipróbálod, akkor mindenképp update-elj minket!

      Törlés
  8. Szerintem rokonlelkek vagyunk! Nekem pl a szekrenyemben szin szerint vannak hajtogatva a ruhak, es kiborulok, ha valami nem a jo helyre kerul, de a dolgozoasztalom minden nap vegere ugy fest, mintha felrobbantottak volna felette egy irodaszer-szakuzletet es egy kisebb teahazat, pedig minden reggel rendet rakok korulotte. Kicsit tudathasisan mukodom, vagy kenyszerbeteg modon tartok egy rendszert, vagy nem tartok a vilagon semmit. Kimerito ilyennek lenni. :)
    Marie Kondo vedelmeben: en eloszor nagyon idegenkedtem tole, de aztan elolvastam, es rajottem, hogy ez a lany nagyon szereti a targyakat, es nagyon megerti a rumlis lelket. Nem ereztem ugy, hogy serti a psziches hataraimat, sot. Nekem segitett, annak ellenere, hogy a szemelyisegem nem alakult at tole, es tovabbra is nehezseget okoz szamomra a kovetkezetes rend fenntartasa. De azert jo konyv.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nekem eddig semmi kedvem nem volt elolvasni Marie Kondo-t, de lehet, hogy most tényleg elolvasom :D
      egyébként én pont fordítva szoktam csinálni, hogy az íróasztalomon ún. nagy rend van (amin igazából mindenki meglepődik) a lakásom többi része meg változó mértékben káosz

      Törlés
  9. Most tornacipő alatt itt a full vászon típust értjük vagy azt ami műbőr (is) meg akár az a klasszikus sneaker anyag?

    VálaszTörlés